Beslutet gör dem till hemlösa

Hyreshuset på Härnevi Skolväg i Bro ska rivas har Bygg- och miljönämnden beslutat. De boende förlorar sina hem, men istället för att få veta det från kommunen fick de höra det av en slump av en granne.

  • Publicerad 11:17, 13 okt 2017

– Vi fick inte veta någonting, säger Britt-Marie Larsén.

Hon har haft sitt förstahandskontrakt på Härnevi Skolväg i elva år.

Huset planeras att rivas och ett nytt hus med 30 lägenheter ska byggas istället. Det fick Britt-Marie höra av sin granne, Jan-Eric Jansson, när hon gick dit av ett helt annat skäl.

– ”Har du inte hört?” sa han och berättade att grannarna hade blivit ombedda att lämna in yttranden. Men vi visste ingenting. Det är ganska anmärkningsvärt, det handlar ju om mitt hem.

Britt-Marie fick reda på detta fem dagar innan Bygg- och miljönämnden skulle ha sammanträde för att besluta om huset. Hon hörde av sig till ordförande i nämnden och berättade om situationen. Då sköts ärendet upp så att de boende fick en chans att yttra sig.

Kritiska yttranden

Boende, grannar, Länsmuséet och Tekniska nämnden lämnade alla yttranden som är kritiska till de nya planerna, men Bygg- och miljönämnden beslutade att säga ja till fastighetsägarens ansökan.

– Det är helt vansinnigt. Ett sådant stort hus i ett villaområde. Det finns ingen anledning att bygga vid en smal väg precis vid skolan, säger Jan-Eric Jansson.

Han byggde sitt hus för 40 år sedan och en glasveranda står precis klar för att han och hans fru ska kunna njuta av trädgården, eftersom de inte orkar resa utomlands längre. Det nya huset skulle skymma solen och innebära insyn från de planerade balkongerna, och en bilväg skulle gå längs tomtkanten till det tilltänkta garaget.

Både han och de med förstahandskontrakt i hyreshuset har överklagat och nu ligger ärendet hos Länsstyrelsen. Det måste även gå genom hyresnämnden, eftersom de med förstahandskontrakt har besittningsskydd.

– De måste godkänna att fastighetsägaren bryter våra kontrakt, men rivningslov är ett skäl till att bryta. Jag kommer att fortsätta att överklaga för att försvara mitt hem. Jag förstår att det behövs bostäder, men det ska ju inte vara så att man gör ett gäng hemlösa för det, säger Britt-Marie.

Frågade inte de boende

Hur kommer det sig att de boende inte fick höra om det här från er innan beslutet togs?

– De boende och grannarna hördes i processen innan beslut fattades. Om frågan är om vi hade tänkt mörka något eller undanhålla information för någon är svaret helt klart nej. Det är vår skyldighet enligt plan- och bygglagen och förvaltningslagen att handlägga ärendena på rätt sätt. Däremot missade vi att det fanns boende på fastigheten som skulle få yttra sig, vilket ledde till att vi tog beslutet att förlänga samrådstiden. Detta för att vi inte har fulla register av boende i vår fastighetskarta, utan enbart fastighetsägare, säger Olof Forsberg, bygglovschef på Upplands-Bro kommun.

Tekniska avdelningen och Länsmuséet har yttrat sig

Tekniska avdelningen ser inte positivt till ansökan. ”Härnevi Skolväg är högt belastad med trafik. Det är oskyddade trafikanter, framförallt barn som rör sig i området. Grusvägen är i snitt 3,5 meter bred vilket inte tillåter mötande fordon.”

Stockholms läns museum föreslår att kommunen avstyrker planerna. ”Föreslagen rivning skulle ske i strid med kulturmiljöprogrammets målsättningar, vilket klart framgår i redovisningen av miljön Bro stationssamhälle och Härnevi.”

Liberalerna reserverar sig mot nämndens beslut.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet