FÖRSLAGET. Föreslagen påbyggnad sedd från korsningen Scheelegatan/Fleminggatan. Foto: Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

Beslutet: Kritiserade byggplanerna av Trygg Hansa-huset fortsätter

Ett "rymdskepp" och ett "aprilskämt". Så beskrevs förslaget på ombyggnaden av Trygg Hansa-huset för några veckor sedan. Efter bordläggningen går nu staden vidare med projektet.

  • Publicerad 19:21, 28 apr 2016

Den hårt kritiserade ombyggnaden av Trygg Hansa-huset på Fleminggatan bordlades för två veckor sedan.

Men nu tar processen ny fart igen.

Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att gå vidare med planerna vilket enligt förslaget skulle innebära en påbyggnad på taket till de gamla husen och att paviljongen görs om till krog med en underjordisk galleria och matmarknad.

LÄS ÄVEN Nya skisser: Matmarknad och takrestaurang - så förvandlas kontorskvarteret på Kungsholmen

Rymdskepp och aprilskämt

När planerna presenterades använde politiska kritiker ord som “rymdskepp” och “aprilskämt”. Samma kopplingar görs även nu.

– Det finns ju ett svårt problem med det här. Som jag tidigare har sagt är det här inget vackert förslag. Det är väldigt synd att man bygger på det här Trygg Hansa-huset som syns över så stora delar av stan med något som ser ut som ett rymdskepp från Independence day, säger Björn Ljung (L).

Han anser att det finns flera positiva delar i projektet, bland annat den matmarknad som planeras. Men han är ändå tydlig:

– Det här förslaget skiljer sig så väsentligt från det man hade i detaljplaneprocessen tidigare. Det finns positiva delar men det är så stora skillnader att det borde gå ut på ett nytt samråd. Det är enorma skillnader mot hur det var utformat från början, säger Björn Ljung.

LÄS ÄVEN Ilskan mot nya huset: "Som ett rymdskepp från Independence Day"

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är positiv.

– Det är mycket positivt i detta. Det är en spektakulär arkitektur och det syns ju men jag är en av dem som tycker att ny arkitektur ska få synas, sedan har jag respekt för att folk har andra uppfattningar också, har han tidigare sagt till StockholmDirekt om projektet.

LÄS ÄVEN Underjordisk galleria planeras på Kungsholmen

Staden ska nu gå vidare med planerna som ska ställas ut på granskning.