Alliansen får kritik från Socialdemokraterna som menar att de inte prioriterar kommunens alla medborgare i bostadsfrågan. Foto: Täby Nyheter

Beslutet som får S att se rött: "Många måste flytta från Täby"

S i Täby menar att ungdomar idag inte har möjlighet att bo kvar i Täby när man flyttar hemifrån. Kommunalrådet Leif Gripestam (M) menar dock att det kan vara bra att se sig om i Stockholm.

  • Publicerad 12:29, 30 jan 2018

Under kommunstyrelsen i måndags avslog Alliansen Socialdemokraternas motion om att projektera och bygga kommunala hyresrätter avsedda för ungdomar i Täby. Annica Gryhed (S), kommunalråd i opposition, menar att allt fler unga Täbybor måste flytta från kommunen och kritiserar Alliansen för hanteringen av frågan.

– Tittar man på demografin i Täby så ser man att vi har ont om medborgare från slutet av gymnasieåldern till 35 år. Enkelt förklarat så beror det på att det inte finns bostäder i Täby som är nåbara för unga vuxna, säger hon och fortsätter:

– Vi anser inte att Alliansen planerar för den här målgruppen. Nu flyttar istället många till söder om Stockholm eller andra kommuner där det finns hyresrätter, det tycker inte vi är okej. Det måste finnas möjlighet att bo kvar även här.

"Kommunen ska ta ansvar"

Partiets förslag är att bygga ungdomsbostäder som ägs av Täby kommun och när den boende når en viss ålder så måste denne flytta ut för att ge plats åt en ny ungdom.

– Kommunen ska ta ansvar så att de inte senare ombildas, det ska finnas ett långsiktigt bestånd av ungdomsbostäder. Som socialdemokrater anser vi att man måste bygga för alla i kommunen, säger Annica Gryhed.

Kommunstyrelsens ordförande, Leif Gripestam (M), menar dock att man inte bör ställa olika personkategorier mot varandra när man planerar för nya bostäder.

– Hela poängen är att det står människor fritt att bosätta sig var man vill. Sen finns det en generell brist på bostäder och där har vi fått upp produktionen. Med undantag för seniorbostäder och studentbostäderna så bygger vi inte kategoriboenden, säger han.

"Bra att se sig om"

Vidare menar han att det inte bör vara naturligt för en ung Täbybo att idag bo kvar i Täby efter att denne flyttat hemifrån.

– Jag tror det är bra för unga människor att bo på andra ställen och se sig om, synen att man måste bo kvar på samma ställe delar inte jag.

– Ska unga människor ta sig in på arbetsmarknaden måste man bygga bostäder och vi planerar bland annat för 300 studentbostäder och cirka 140 småbostäder i bostadsrättsform, det byggs även hyresrätter i Hägernäs strand. Men merparten av det som byggs är bostadsrätter.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Vallentunamopedister gör upp på isig bana

Nyheter Runt 20 förare tävlar på odubbade moppar På lördag är det mopedträff i Kårsta, där odubbade mopeder kör på isbana. Arrangören beskriver det som ett publikvänligt arrangemang.tisdag 19/2 16:24

Flera hushåll i Gribbylund saknar ström

Nyheter "Kan dröja två till tre timmar innan strömmen är tillbaka" 170 hushåll i Gribbylund i Täby saknar ström efter ett större strömavbrott i kommunen.tisdag 19/2 14:10