1. Ågestaverket. 2. Deportering från rysslägret på Lissma gård. 3. Doktor förbereder rond på Beckomberga. 4. Telefonrum i bunkern Elefanten. Foto: Lennart Ström (Ågestaverket), Lennart Håwi/TT (Lissma), Vimar Ericsson/Stockholmskällan (Beckomberga) & Elisabeth Boogh (Elefanten)

Besök Stockholms dolda platser från soffan

Bakom stängsel och taggtråd och ner under jorden finns de. Stockholms dolda platser. I en ny digital utställning från Stockholm läns museum kan du ta dig in i gamla kärnkraftverk och mentalsjukhus utan att ta dig ur soffan.

  • Publicerad 16:21, 20 maj 2020

1. Den underjordiska bunkern

I Edsberg i Sollentuna finns en anonym plåtdörr i en bergvägg som vittnar om någonting dolt innanför, en rest från kalla krigets Sverige. Om en atombomb föll över Stockholm var det hit tillfykten skulle tas.

Innanför dörren har en 3 300 kvadratmeter stor bunker sprängts fram. Elefanten kallas den, civilförsvarets gamla ledningscentral i norra Stockholm. Bunkern är tänkt att rymma 200 personer och har 120 sängplatser.

Bunkern stod klar 1977, vilket kan ses i bilderna i utställningen Platsen utanför: Orangea korridorer, typiska 70-talskök och grönorangea sovrum med bäddade våningssängar.

Elefanten. Foto: Elisabeth Boogh

2. Det nedlagda kärnkraftverket

I Ågesta, på Huddingesidan av sjön Magelungen, öppnar sig skogen för en grå industritomt kantad av taggstängsel. Bakom betongbyggnaderna, inne i det grå berget, finns kärnreaktorn R3 som under en tid försörjde hela Farsta med värme. Ågestaverket var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och byggdes i början av 60-talet, samtidigt som terrorbalansen mellan Sovjetunionen och USA satte skräck i en hel värld.

Genom bilder och videos inifrån den gamla kärnreaktorn och små textstycken målas en berättelse om Sverige under kalla kriget och det kortvariga svenska kärnvapenprogrammet.

Mörk historia. Ågestaverket var när det byggdes en del av Sveriges hemliga kärnvapenprogram. Foto: Lennart Ström

3. Mentalsjukhuset

Det mytomspunna mentalsjukhuset Beckomberga har genomgått flera förvandlingar – från mentalsjukhus med 1900-talets obehagliga experimentella metoder, till ett övergivet tillhåll för urban explorers och graffitikonstnärer och slutligen till dagens bostadsrättshus.

I utställningen får vi läsa gamla patientjournaler, se patienternas konst på sjukhuset väggar och i bilder se se mentalsjukhusets förvandling.

Beckomberga sjukhus 1935, strax efter byggnationen. Foto: Wikimedia

4. Rysslägret från andra världskriget

Under andra världskriget utspelade sig en mikroversion av Sveriges balansgång mellan stormakterna i en röd gammal herrgård i Lissma på Huddinges landsbygd. Dit skickades ryska soldater som flytt undan kriget.

Vittnesmål från dåtida Lissmabor berättar om hissade sovjetflaggor, ryska filmvisningar och dansanta kvällar med de ryska internerna. Men de vittnar också om våld och motsättningar mellan soldaterna – och deportationen till ryska arbetsläger för desertörer.

Lissma gård. Foto: Alf Nordström/Stockholms länsmuseum

Platsen utanför

En digital utställning av Stockholms läns museum. Så här presenterar Projektledaren Lars Fridén utställningen:

"Det mystiska och hemliga är ständigt en fascinerande utgångspunkt för oss som arbetar med kulturhistorisk förmedling. Men, förhoppningsvis fastnar vi inte i det mörka och hemlighetsfulla. Förhoppningen är att göra nyfikenheten till en dörr som bjuder in till en bred historia om både några unika platser i Stockholms län, om kulturarv och om de senaste hundra årens samhällsförändringar."

Besök utställningen här: https://platsenutanfor.se/

Visa merVisa mindre