Snubbel. Här fastnar många förbipasserande, menar handlare som ledsnat på ojämnheter i marken på Tuna torg. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Besvärlig snubbelkant på Tuna torg ska åtgärdas

Den centimeterhöga snubbelkanten på Tuna torg upprör butiksägare vars kunder snubblar och slår sig. Nu föreslår kommunen att man täcker över byggmissen istället för att lägga om torget.

  • Publicerad 11:52, 12 jun 2019

Sedan Tuna torg i Vallentuna rustades upp och fick nya stenplattor år 2017 har det varit en centimeterhög snubbelkant utanför några av butikerna. Detta efter en miss när torget byggdes om.

Så blir nya Vallentuna centrum

– Fastpartner sänkte sina entréer när kommunen höll på att bygga om torget. Kommunen hade kvar höjderna för de gamla entréerna och på så vis blev det nivåskillnader, säger gatu- och parkchef Johan Carselind.

Isak Issa är en av butiksägarna som får dras med snubbelkanten på Tuna torg, precis utanför sin entré.

– Det är inte klokt! Vi har en hel del folk som fastnar på kanten och ramlar. Jag har tappat räkningen men minst 70-80 personer, säger Isak Issa och fortsätter:

– Det påverkar mina kunder och försäljningen. Det är inte lätt att komma fram till skyltfönstren.

Lösning på gång

Men trots problemet för både butiksägare och Vallentunabor har kommunen inga planer på att jämna ut marken. Att lägga om torget skulle bli en kostnad på drygt en miljon kronor.

Istället diskuterar man nu hur man kan täcka över kanten på något sätt.

– Helst hade man velat jämna ner det men det blir för stora delar av torget som berörs. Det kostar väldigt mycket att lägga om plattorna. Det kan även bli problem med stolparna vid byggnaderna, säger Johan Carselind och fortsätter:

– Vi har en lösning på gång som vi pratar med Fastpartner om.

Exakt vad det är för lösning vill kommunen inte uttala sig om i nuläget då det inte finns ett färdigt förslag, men planen är att kanten ska åtgärdas i år.

Marie Grönquist, områdeschef på Fastpartner, vill få till en lösning så fort som möjligt.

– Det är en bieffekt av att man byggt om markytorna. Nivån på butiker och markytor har ändrats och då har det blivit problem, säger hon och fortsätter:

– Vi samarbetar med kommunen för att lösa det men det är de som äger frågan eftersom de äger marken. Vi förstår att det är ett stort problem för handlarna. Det ska såklart vara lättillgängligt för besökarna och ingen ska skada sig, det är det absolut viktigaste.

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06