Besvikelse efter välta kameror

Fartkamerorna fick inte stå orörda länge. Dagarna efter att de sattes upp på Färingsö hade två av dem välts. – Så himla onödigt, säger Anneli Östling, boende vid Högby.

 • Publicerad 15:17, 2 mar 2018

När jag såg att de satts upp blev jag jätteglad och lättad.

Under hösten och vintern har nya fartkameror satts upp runt om i Ekerö kommun. Kamerorna sätts upp på vägar där Trafikverket har konstaterat att det ofta har förekommit högre hastigheter än den tillåtna.

Förra veckan sattes några kameror upp på Färingsö. För Anneli Östling som bor med sin familj i närheten av Högby på norra Färingsö, där den ena kameran sattes upp, var det mycket välkommet. Hon upplever att trafiksituationen där är otrygg. Det gäller inte minst för hennes barn.

– De som kör här kör alldeles för fort. Även om vi bor så här långt ut på landet kan barnen absolut inte gå själva till skolan. Många bilister tar inte hänsyn. När det går från 70 till 50 är det många som inte saktar in, säger hon.

Fick inte stå länge

De nyuppsatta kamerorna fick inte stå kvar särskilt länge. I lördags morse upptäckte Anneli Östling att fartkameran vid Högby hade saboterats. Även den nyligen uppsatta kameran vid Troxhammar hade förstörts.

– Jag blev jätteledsen. När jag såg att de satts upp blev jag jätteglad och lättad. När jag var på promenad tidigt i lördags morse såg jag att någon hade kört fram till kameran, sedan var det fotavtryck och en nedfälld kamera. Sedan är det bilspår därifrån. Jag förstår inte poängen att göra så här. Det blir bara kostsamt, säger hon.

Anneli Östling ser precis som Trafikverket att kamerorna fyller en viktig funktion.

– Kan de här kamerorna göra så att folk kör försiktigt och tänker på farten kan man faktiskt rädda liv. Det hade varit med livet som insats om jag hade skickat barnen till skolan själva. Det är inte okej, säger hon.

I stället kör hon barnen till skolan stora delar av året. Undantaget är den korta del av skolåret som det inte är sått eller snö på de närliggande åkrarna.

– Vi ser skolan, det är väldigt nära. Det är bara en busstation, men jag skjutsar och hämtar, säger hon.

Flera av de boende i området har uppmärksammat sabotaget.

– Vi pratade om det i måndags. Många hade noterat att kameran var borta, säger hon.

Ska åtgärdaas direkt

Om kameror saboteras åtgärdas det omgående.

– Trafiksäkerhetskamerorna finns för att öka säkerheten på våra vägar. Vi rubbar aldrig på säkerheten. Det är något vi aktivt jobbar med för att vidhålla på vägar och järnvägar, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Trafikverket.

Båda händelserna har polisanmälas som skadegörelse. Liknande händelser har inträffat tidigare.

– Det sker väldigt sällan, men vi märker att det kan ske när trafiksäkerhetskameror sätts upp på nya sträckor. Spontant känner vi att det är väldigt tråkigt, säger hon.

Funkar dygnet runt

Så här skriver Trafikverket om trafiksäkerhetskameror:  

Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.

Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.

Endast de som kör för fort fotograferas.

Alla kameror är direktkopplade till Polisen.

Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året

Källa: www.trafikverket.se.

Visa merVisa mindre

Kulturhistorisk torp redo att hyras ut igen

Nyheter Möjlighet att bo i 1600-talsstugan vid Fiskarudden Vem har inte drömt om att bo i en riktig gammalt torp med anor från Renässansen tidsepok? I drygt ett år har Fiskarudden renoverats och nu finns kulturminnet tillgänglig för en framtida hyresgäst...fredag 14/8 16:35

Här är Ekerös minsta brandstation

Nyheter Hilleshög brandstation kan bli Sveriges snyggaste gräsklipparhus Brandvärnsmannen och Färingsöbon Michael Galmstedt har byggt sin brandstation Hilleshög i miniatyr. Nu kan hans minihus vinna Husqvarnas tävling "Sveriges snyggaste gräsklipparhus".tisdag 11/8 17:01

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Nyheter Sugna besökare får själva hitta ledtrådar I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.måndag 10/8 15:41

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt