Besvikelse över ändrade byggplaner

Byggplanerna bakom deras hus har förändrats flera gånger. Nu har de boende i Skörby tröttnat på att man inte får svar på sina frågor från kommunen.

  • Publicerad 08:58, 6 feb 2020

"Vi har bett kommunen motivera för oss hur man visar stor hänsyn"

Hur Håbo ska växa har varit en diskussion som pågått länge. Hur och var. Det handlar om bostäder och företagsverksamhet.

Det var Lisa Kennerstedt och hennes make medvetna om när de flyttade in på Flintavägen.

– Vi byggde det här huset för elva år sedan. Det som fanns att tillgå då var en översiktsplan över Bålsta tätort och vad som ska hända i närheten. Då var vi i kontakt med kommunen för att fråga vad det här innebar där det står som industriområde, hur stort det skulle bli och så vidare. Vi fick beskedet att det skulle bli ungefär som det såg ut på kartan och vi tänkte att det fungerade, berättar Lisa.

Började växa

Det industriområde som då var planerat började sedan växa i planeringen, något som Lisa, och Nicklas Öjetoft som bor i huset bredvid, reagerat mot med förundran. De båda sitter i Skörbyskogens Samfällighetsförening.

– För när detaljplaneprogrammet kom var det en ganska stor ökning, säger Lisa.

Det som tillkommit var ett industriområde som kommer att ligga bakom deras hus där det nu är skog.

– Då hade vi en dialog med kommunen igen. Vi lämnade yttranden och det skulle vara en mindre industri med verksamhet på dagtid och 300 meter från våra tomter och då tänkte vi att det var okej, säger Lisa.

”En okej utökning”

– Vi förstår att kommunen måste tillgodose allas intressen, företagare och boende. Så vi kände att det här var en okej utökning. Det skulle inte störa oss eftersom det skulle pågå på arbetstid. Vi är inte emot att man ska bygga, fyller Nicklas i.

Vad är det som har hänt sedan dess?

– Sedan kom detaljplanen och då har man utökat byggytan. Man har kommit 100 meter närmare våra fastigheter och i stället för att bygga småindustri tillåter man en enorm logistikbyggnad. 330 lastbilar per dygn. Att man har krupit närmre gör att buffertzonen minskar.

Skog försvinner

De boende är bland annat oroliga att för mycket av skogen ska försvinna och att bullret ska bli störande.

– Vi blir inte riktigt hörda. När vi var och träffade kommunen för det första samrådet för detaljplanprogrammet, när jag och Lisa satt och pratade med Lotta Grahn Elg, svarade hon på våra synpunkter att i stort sett får man gilla läget eller flytta. Det känns jobbigt, att man får det bemötandet, säger Nicklas och fortsätter.

– Det står i FÖP:en (fördjupad översiktsplan) att man ska visa stor hänsyn till de boende i Skörby. Först utökar man en gång och sedan en gång till. Vi har bett kommunen motivera för oss hur man visar stort hänsyn och då säger de bara att de visar tillräcklig hänsyn. Hur? Det får vi inte svar på.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt