Besvikelsen stor dagen efter dödsskjutningen

Dagen efter dödsskjutningen i Rinkeby har imamen Hussein Farah fått många samtal av oroliga lokalbor. – Fruktansvärt sorgligt och en ofattbar besvikelse, säger han.

  • Publicerad 18:52, 9 jan 2018

" Politiker och civilsamhälle måste ta sitt ansvar. En kriskommitté borde upprättas."

På åtta dagar har två dödsskjutningar ägt rum i Rinkeby. En 20-årig man sköts till döds i ett garage på Degerbygränd på nyårsaftons morgon. Åtta dagar efteråt dödades en 25-årig man på pizzerian i Rinkeby centrum. Hussein Farah känner familjerna till dem båda.

– Familjerna behöver hjälp. Som Rinkebybo känner man en stor frustration. Och det här drabbar alla.

 Dödsskjutningen ägde rum vid 18.30 på måndagskvällen den 8 januari.

– Det är en tid när folk är i centrum och handlar. Våldet har blivit grövre, det är oacceptabelt. Politiker och civilsamhälle måste ta sitt ansvar. En kriskommitté borde upprättas.

Dagen efter mordet var Hussein hemma med sjukt barn. Folk har ringt till honom hela dagen.

– Många är rädda och törs inte låta sina barn leka utomhus. Det är oacceptabelt. Vi är många som oroar oss idag.

Många poliser är i rörelse dagen efter mordet. En av dem är Erik, som har arbetat i Husby och Rinkeby i sex år.

– Det som ökat är skjutningar och dödligt våld. Men allmänt är känslan att det blivit lugnare. Det är inte lika många bilbränder, ingen stenkastning och färre buskörningar. Känslan att gå ut och jobba en kväll i Rinkeby är bättre nu än tidigare.

Bredvid tunnelbanestationen i Rinkeby står Sven-Erik Sandqvist. Han står där fem dagar i veckan och säljer Jehovas vittnens tidning Vakttornet.

– Jag har bott i Rinkeby i 22 år och jag har aldrig känt mig rädd eller så. Brottslighet finns överallt. Men det är synd om dem som drabbas.

Där han står och säljer sin tidning brukar drogförsäljningen pågå som mest intensivt.

– Jag känner ju ungdomarna som brukar hänga här, säger han. Men häromdagen kom ett par som jag aldrig sett förut. När polisbilen rullade in i centrum försvann de illa kvickt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.