Rektor Johan Klintberg. Foto: Hege Hellström

Betygen i Vallentuna lägst i länet

När det gäller betygen på gymnasiet ligger Vallentuna lägst i Stockholms län. Elevernas betyg ligger också under snittet för Sverige.

  • Publicerad 11:28, 8 jan 2018

Betygssnittet i riket för de elever som gick ut gymnasieskolan 2017 låg på 14,2 av max 20. Det visar statistik från Skolverket som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Skillnaderna mellan kommunerna är betydande.

– Variationer i elevernas bakgrund, till exempel föräldrarnas bakgrund, är en viktig faktor. Likaså vilka program som finns att välja i kommunerna, säger Fredrik Lundholm, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

När det gäller Vallentuna ligger snittet på 12,2, alltså under snittet för riket. Tittar man på grannkommunerna Danderyd och Täby ser det helt annorlunda ut – Danderyd ligger högst i länet med 15,8 och Täby ligger tvåa från toppen med 15,4.

– Vi har legat relativt lågt rätt länge. De elever som gick ut 2017 började hösten 2014. Hösten 2014 och 2015 hade vi ganska många elever med låga meritvärden. Jag tror att det speglar det, säger Johan Klintberg, rektor på Vallentuna gymnasium.

Många får jobb

Han säger att många elever pluggar eller jobbar inom två år efter examen.

– Vi ligger otroligt högt när det gäller att elever får sysselsättning inom två år, jag tror att vi ligger 30:e i riket. Det tycker jag säger otroligt mycket om att vi lyckas med elevgruppen. Det gör ju att vi lyckats med uppdraget att ge dem en bra biljett in i framtiden, säger Johan Klintberg.

En orsak till de låga betygen kan vara att eleverna taktikväljer – och skippar att plugga i vissa ämnen.

– De behöver inte poängen för examen för att få en schysst anställning med bra betalt. Det är en motivation som krävs, att det är bra för dem att ha alla poäng, det skulle höja snittet avsevärt att slippa de F som förekommer.

– Det kan bli som en kultur bland elever, att det är okej. Särskilt som vi har väldigt bra arbetslivsanslutning, elever har lätt att få anställning efter gymnasiestudierna.

Nya program till hösten

Till hösten börjar Vallentuna gymnasium med natur- och teknikprogram, något som kan påverka snittet eftersom de elever som väljer natur och teknik ofta har höga meritvärden och hög studiemotivation.

– Det blir spännande att se om vi är tillräckligt attraktiva för det, vilket vi tror och hoppas att vi är. Behovet av gymnasieplatser är ganska stort i hela länet, jag tror att det är rätt läge. Vi har redan i dag många fler på de nationella programmen jämfört med för några år sedan. Jag ser väldigt positivt på framtiden, säger Johan Klintberg.

Med skolkommun avses den kommun där gymnasieskolorna ligger, och inte där eleverna är bosatta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

I Djursholm – tjuvar satt utanför huset

Nyheter Tre inbrott på tre dagar Tre dagar i rad har Danderydsbor fått oönskade gäster och drabbats av inbrott. I ett av fallen upptäcks tjuvarna när målsägande kommer hem.tisdag 19/6 14:35