Beväpnad man skjuten av polis i Svedmyra

En person har skjutits i samband med en större polisinsats i Svedmyra i södra Stockholm. Enligt vittnen ska flera skott ha avlossats i snabb följd och en person ha setts ligga på marken.

  • Publicerad 15:04, 21 feb 2018

Det var vid lunchtid på onsdagen som flera patruller beordrades till ett bostadsområde i Svedmyra i södra Stockholm efter att vittnen larmat om att en man gå runt med ett pistolliknande föremål i handen.

I samband med insatsen öppnade polisen verkanseld och en man har nu förts till sjukhus.

Enligt polisen ska mannen ha riktat ett pistolliknande föremål mot polispersonal när de öppnade eld.

– När polis kommer till platsen och konfronterar mannen riktar han det vapenliknande föremålet mot polisen. Man väljer då att skjuta verkanseld, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Enligt vittnen i området sköt polisen flera skott mot mannen.

– Jag hörde åtta skott, det lät väldigt högt och de kom i tät följd. Sedan rusade det ut poliser från portarna runt omkring. Därefter såg jag den här mannen ligga på marken. Han fick någon filt över sig och visade inga livstecken, berättar en boende i området.

Två ambulanser anlände kort efteråt till platsen, samtidigt spärrades ett stort område av. Bland grannarna är oron efter händelsen stor.

– Den samlade reaktionen är att vi är helt förstummade. Det här är en lugn gata där folk har cyklarna ute på nätterna. Jag har bott här i tio år och det har varit väldigt lugnt här. Det finns ingenting som vi kan koppla till kriminalitet här på gatan, vi har varit helt förskonade, säger en boende.

Ett vittne beskriver hur denne såg en av poliserna stå utanför byggnaden och vänta.

– Jag kollade ut genom fönstret och såg en mörkklädd kille som var polis stå gömd bakom en snöhög. Sedan hörde jag pang, pang, pang. Därefter rusade det ut fler poliser från portarna.

Enligt vittnet ska poliserna ha sprungit fram till en person som låg på marken.

– Han låg där och fick någon värmefilt över sig. Han visade inga livstecken.

Mannen fördes efter några minuter iväg med ambulans. Enligt polisen är hans tillstånd ännu oklart.

Inga andra personer ska dock ha skadats. Det är inte heller klarlagt om den skjutne mannen själv avlossade några skott.

– De väntade uppenbarligen på honom, för de var väldigt strategiskt utplacerade. De visste att han var på väg ut, och då smällde det på en gång. Men jag såg inte om han sköt några skott själv, säger ett ögonvittne.

– Min och flera av grannarnas uppfattning är att alla skott kom från samma vapen.

Polisen arbetar nu på platsen med att höra vittnen och genomför under dagen en teknisk undersökning.

Händelsen är rubricerad som grovt olaga hot. En särskild utredning av händelsen ska nu inledas.

– Det är de sedvanliga rutinerna när polis avlossar skott mot personer, säger Mats Eriksson.

Polisen sköt en misstänkt man. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48