Allvarligt läge. Bevattningsförbud råder i Enköping. Foto: Mostphotos

Bevattningsförbudet kan gälla hela sommaren

Med grundvattennivåer långt under de normala blir det nu förbjudet att tvätta bilen med högtryckstvätt eller vattna rabatten med slang.

  • Publicerad 08:48, 7 jun 2019

Möjligt att bevattningsförbudet kommer att gälla under ­sommaren.

Från och med den 1 juni råder ett bevattningsförbud i Enköping. Det betyder att det inte längre är tillåtet att exempelvis vattna med vattenslang eller spridare, fylla poolen med kommunalt dricksvatten eller tvätta bilen med högtryckstvätt eller slang.

Anledningen till beslutet om bevattningsförbudet som togs av tekniska nämnden förra veckan grundar sig på att Statens geologiska undersökning (SGU) som bedömer att grundvattennivåerna runt Mälaren är mycket under det normala.

Orsakerna till det är att det kommit allt för lite nederbörd under den kalla årstiden under flera års tid, vilket gjort att grundvattnet inte fyllts på ordentligt.

– Eftersom läget i år är allvarligt inför vi nu bevattningsförbud för att skydda tillgången på dricksvatten, säger Danielle Littlewood, vatten- och avloppschef på Enköpings kommun.

Bo Thunholm, Hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning tror att förbudet kan gälla resten av sommaren.

– Eftersom orsaken är de låga grundvattennivåerna i de stora grundvattenmagasinen (Enköpingsåsen i det här fallet) så är det möjligt att bevattningsförbudet kommer att gälla under sommaren, säger han och tillägger:

– Under sommaren brukar det normalt inte ske någon grundvattenbildning eftersom merparten av nederbörden brukar avdunsta eller tas upp av växterna. För att grundvattennivåerna ska återhämta sig behövs stora nederbördsmängder i kombination med låga temperaturer under flera månaders tid.

Bevattnings­förbudet innebär

Du får inte bevattna med vattenslang eller spridare.

Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.

Du får inte tvätta bilen med högtryckstvätt eller slang.

Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Företagare vägrade lämna tillbaka pengar

Nyheter En Enköpingsföretagare fick av misstag närmare 300 000 kronor insatta på sitt företags konto. Sen vägrade han att betala tillbaka dem. Nu står mannen åtalad för brott.söndag 15/12 8:46