Överraskning. 24 olika "luckor" med barnböcker går att låna på Blackebergs bibliotek. Foto: Linda Gren

Bibblan fixar adventskalender för de minsta

Tröttnat på chokladkalendern? Då kanske Blackebergs biblioteks adventskalender är något att låna hem. Varje "lucka" innehåller en bok att läsa tillsammans.

  • Publicerad 17:03, 2 dec 2019

Genom att slå in barnböcker i tidningspapper och numrera dem, har bibliotekarierna på Blackebergs bibliotek skapat en adventskalender. På så sätt kan den som vill låna hem flera böcker samtidigt.

– Då kan barnen öppna ett paket varje dag som en överraskning. Ett enkelt, roligt och billigt sätt att uppmuntra till läslust, säger Eva Öhgren, barnbibliotekarie på Blackebergs bibliotek.

Just nu finns "luckorna" 1-10 att låna i automaten i biblioteket. Vecka 50 släpps nummer 11-17, och vecka 51 släpps 18-24.

De inslagna böckerna finns i flera uppsättningar, så att fler familjer kan låna samtidigt. Man kan även välja hur många man vill låna hem.

– Kalendern består av barnböcker från fyra år och uppåt. Det är inte jättemycket text utan man ska fixa att läsa dem. Vi har även försökt att tänka på att inte slå in de böcker som de flesta känner till, utan lite andra böcker, säger Eva Öhgren.