Höll inte måttet. Kardemummas gamla lokaler som ägs av en privat fastighetsvärd står fortfarande tomma i centrum. Foto: Privat

Bibblan i kyrkbyn blir kvar i gamla lokalerna

Planen att flytta biblioteket i Täby Kyrkby till centrum blir inte av. Men en flytt är fortfarande en prioriterad fråga enligt kommunen.

  • Publicerad 16:50, 28 okt 2019

För nästan exakt ett år sedan klubbade Kultur- och fritidsnämnden igenom en flytt av biblioteket i Täby Kyrkby. Verksamheten skulle få en bättre och mer central lokal inne i Täby Kyrkby centrum, i lokalen där kaféet kardemumma tidigare låg.

– Det var mer eller mindre helt klart att vi skulle flytta men så blev det inte, säger Täbys bibliotekschefen Malin Törnquist.

Kommunen upptäckte nämligen att kostnaderna skulle bli för höga.

– Lokalen som vi blev anvisade uppfyllde inte de krav som vi ställt och det visade sig ganska sent i processen, säger Malin Törnquist.

"Extremt stor ombyggnation"

Eftersom det tidigare hade drivits kaféverksamhet i lokalen så behövde man renovera den samt göra en verksamhetsförändring. I samband med detta upptäckte kommunen att ventilationen inte höll måttet för att driva bibliotek i lokalen.

– Vi var helt inne på att biblioteket skulle få flytta men det skulle innebära en extremt stor ombyggnation och det kunde vi inte göra, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur och fritid.

Klubbat: Biblioteket flyttar

Tanken bakom flytten är att biblioteket ska bli mer tillgängligt för alla Kyrkbybor då det hamnar i centrum samt göra Kyrkbyns centrum mer attraktivt.

– Vi ser att de bibliotek som ligger i en skolmiljö blir dolda och det är något som vi vill arbeta bort i kommunen, säger Malin Törnqvist.

Letar efter ny lokal

Birgitta Kaasik säger att frågan om en flytt är prioriterad men att det kan ta tid innan man hittar en lokal som passar. Det är alltså oklart i nuläget när det kan tänkas bli av.

– Vi kan inte trolla, det finns ingen lokal idag som skulle passa och det finns heller inte så många lokaler att välja mellan. Det ska ligga centralt, med det får inte vara för litet eller för stort, säger hon.

Stockholm Direkt