Lysande. Helena Gille och Henrik Kanbjer anordnar Klubb Robot. Foto: Erik Hjärtberg

Bibliotek lär barnen om robotar

På biblioteken i Enköping och Örsundsbro anordnas Klubb Robot. Där får barn lära sig att styra robotar. – Det gör att de kan förstå programmering, säger Helena Gille.

  • Publicerad 09:46, 12 sep 2018

Robotar lär bli allt vanligare i framtiden och programmering förutspås bli en viktig kunskap på arbetsmarknaden. Därför finns det på olika platser aktiviteter där barn i unga år förbereds inför detta genom att tränas i att förstå hur robotar fungerar och kan styras.

Bibliotekarierna Helena Gille och Henrik Kanbjer håller i Klubb Robot som är en sådan aktivitet för barn mellan 7 och 9 år.

En av robotarna heter Bluebot och ser ut som en liten skalbagge. Roboten kan med hjälp av knappar på ryggen programmeras att åka framåt och bakåt och svänga åt sidorna.

Med hjälp av en sorts spelplan med bokstäver går det att göra enkla övningar som går ut på att bild ord. Barnen får tänka efter hur många steg roboten ska åka i en viss riktning för att komma till rätt bokstav.

Genom att rita andra sorters spelplaner går det att konstruera andra typer av övningar för robotarna så som memory med bokomslag, frågesporter där roboten ska ta sig till rätt svar, sagoberättelser med prinsar och drakar, eller matematiska problem.

– Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Henrik Kanbjer.

Klubb Robot

Tisdag 18 september
Klockan 15.00–16.00
Plats: Enköpings bibliotek, Ågatan 29

Torsdag 20 september
Klockan 14.00–15.00
Plats: Örsundsbrobiblioteket, Idrottsvägen 8

Aktiviteterna är gratis och riktar sig främst till barn i åldrarna 7–9 år.

På träffarna får barnen, med hjälp av bibliotekarierna, pratar, programmerar och med hjälp av olika övningar lära känna robotar i olika former.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Simhallen måste stängas för akut renovering

Nyheter Simhallen i Enköping är i dåligt skick. Nu måste simhallen hållas stängd i tre dagar nästa vecka för en akut renovering. – Det läcker en hel del, säger Iréna Store, som arbetar i Idrott shuset.torsdag 21/2 13:35

Klippte fel testikel – båda fick tas bort

Nyheter En läkare råkade av misstag klippa bort fel testikel på en patient under en operation på Lasarettet i Enköping. Båda testiklarna fick tas bort. – Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och...torsdag 21/2 11:11