Barnvänligt. Det tillfälliga biblioteket i Söderhallarna tilltalar Maria Bäcklander och Erik Halén, som gärna tar med barnen Lova, 4 år, och Ludde, 2 år. "Själva saknar vi inget direkt, vi läser mest för barnen numera", säger Maria Bäcklander. Foto: Ylva Bergman

Bibliotek på Söder vädjar om större lokaler

Trycket på ersättningsbiblioteket i Söderhallarna är högt. Nu vädjar biblioteket om större lokaler i väntan på att försenade totalrenoveringen av Medborgarhuset ska bli klar.

  • Publicerad 19:30, 7 jan 2018

Totalrenoveringen av Medborgarhuset har bland annat gjort att biblioteket har fått stänga, som StockholmDirekt berättat tidigare. Biblioteksverksamheten har i stället flyttat in i Söderhallarna, där Tranströmerbiblioteket öppnade den 1 september i fjol.

Detta har inneburit att biblioteket gått från att vara ett av stans största, med publika utrymmen på 1 000 kvadratmeter, till en betydligt mindre yta på dryga 230 kvadratmeter.

– Det var ju större och fanns mer förut men det har blivit mer barnanpassat och man har gjort det mysigt med en barnhörna. Det är bra, säger Södermalmsbon och småbarnsföräldern Maria Bäcklander.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utlåningen är idag hälften så stor som före flytten till Söderhallarna. Men belastningen är fortfarande större, i och med att lokalerna krympt till en fjärdedel.

Därför vädjar nu Tranströmerbiblioteket om att få mer yta i anslutning till de befintliga lokalerna, i väntan på att Medborgarhuset kan invigas sommaren 2020.

– Vi ser verkligen att vi behöver det. Det är mycket folk och hårt tryck. Till exempel i antalet reservationer, där vi har näst flest i hela Stockholm efter stadsbiblioteket, säger Kristofer Gren, enhetschef för Tranströmerbiblioteket.

– Det stora problemet är att det inte är gott om lokaler på Södermalm. En fördel med lokalerna i Söderhallarna var att det var nära, men vi upptäckte ganska tidigt att vi skulle behöva mer plats, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Biblioteket har hittills haft ett möte med fastighetsägaren Atrium Ljungberg men än så länge har inga konkreta förslag kommit fram.

– Men de förstår våra behov och kommer meddela oss när något dyker upp, säger Kristofer Gren.

Hur akut är det med större lokaler?

– Verksamheten fungerar och vi kan hantera läget, men det klart det blir lite tufft att vara så trångbodda så länge, särskilt när renoveringen blir ett år försenad, säger Kristofer Gren.

Den mer begränsade ytan har medfört att en stor del av böckerna inte får plats. En del av det tidigare beståndet har portionerats till andra bibliotek och en del har magasinerats.

– Får vi större lokaler kommer vi att utöka vuxenavdelningen. Vi har varit tvungna att minska på den, eftersom barn är en prioriterad målgrupp, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.