Men vad gör ni egentligen på jobbet, då? Vallentuna Nyheter tog med sig frågan och hälsade på Anna Fogelberg, bibliotekarie. Foto: Hege Hellström

Bibliotekarien har fått nog

Anna Fogelberg på biblioteket i Vallentuna har fått nog – varför vet ingen vad en bibliotekarie gör på jobbet? Vallentuna Nyheter hänger med henne på bibblan för att lära mer.

  • Publicerad 14:47, 13 okt 2017

En undersökning visar att bibliotekarier är stressade i lika hög grad som sjuksköterskor. Men när en bibliotekarie skrev ett inlägg om det på Facebook blev reaktionerna många. ”Hur stressigt kan det vara att sätta upp böcker i en bokhylla?”, kunde det låta. Det fick Anna Fogelberg, bibliotekarie i Vallentuna, att börja fundera.

– Varför når man inte ut med hur bibliotekarieyrket ser ut i dag? Nästan ingen vet vad vi gör, säger Anna.

Stora förändringar

Hon menar att det förr bestod av att sköta ett bokbestånd – men att det skett stora förändringar.

– Vi har till exempel en social funktion. När det inte finns andra i samhället som hjälper till vänder man sig till biblioteket. Vi hade en man häromdagen som inte kunde tyda vad som stod i ett brev. Vi fick berätta att brevet handlade om en hyreshöjning.

Det mest utmärkande med jobbet tycker Anna är att man kastas mellan arbetsuppgifterna. För att förklara hur det kan se ut har hon noterat vad hon gjort under morgonen:

08.00: Morgonarbete. ”Tömma bokinkast, logga in på alla datorer, starta upp kassan. Hämta böcker som kunder reserverat hemifrån under kvällen och natten”.

08.30-09.45: Personalmöte. ”Möte med alla anställda, även de som arbetar på filialerna”.

10.00: Pass vid utlåningsdisken. ”Det är alltid ruschigt när man öppnar. Jag har hjälpt några damer som skulle släktforska med att få igång datorerna. Jag hjälpte en kvinna som ville få hit en bok på lettiska. Och så det som är roligast – jag fick boktipsa en 10-åring”.

Trevliga möten

Anna berättar att det roligaste är mötet med låntagarna.

– Och att hitta rätt bok till rätt person.

En annan del av jobbet är att hitta försvunna böcker.

– Jag fick hjälpa en kvinna som skulle hämta en reserverad bok som inte stod där den skulle. Då blir det detektivarbete.

Kan boken ha flyttats av en låntagare? Står den i skyltningen, där det just nu handlar om samer?

Andra arbetsuppgifter är att byta vagnar i ”robotrummet”. Det rummet som ligger på andra sidan väggen från det hål vi låntagare lämnar böcker i.

Mycket kontorsarbete

Mycket av arbetet sker vid dator, på kontoret. Det kan handla om att förbereda bokcirklar eller gå igenom nyutgivna böcker.

– Jag är ungdomsbibliotekarie och ansvarig för böcker på andra språk än svenska. Jag väljer ut vilka böcker jag vill ha och tycker att jag får de flesta.

Som hjälp för att välja böcker finns Bibliotekstjänst, som har recensenter som läser böckerna.

– Men jag får också mycket från låntagarna. Senast var det en kvinna som ville ha en viss barnbok på finska och en person som ville låna en diktbok på persiska.

Svårare med ungdomar

Tidigare var Anna barnboksbibliotekarie, men numera är det alltså ungdomar som gäller.

– Det är svårare, ungdomarna får man jaga för att få dem att komma hit. Småbarn bara kommer i en strid ström. Man får vara uppfinningsrik, jag har till exempel varit på Nova och bakat pepparkakor.

När Anna väl fått tag på en person som till exempel gått en skrivkurs försöker hon skicka ut inbjudningar när det händer något nytt.

– Man får vara lite på, vi har en ungdomsgrupp på Facebook till exempel, dit bjuder jag in.

Socialarbete

Något Anna inte visste när hon blev bibliotekarie är att arbetet till en del är socialt.

– Det är bra, men jag tror inte många vet att det är ett sånt tryck på biblioteken. Vi har inte riktigt resurserna.

Ibland kan det bli riktigt tunga samtal.

– Man kan komma i situationer där man får höra en hel livshistoria när man hjälper någon att kopiera papper.

Så tillbaka till det där med stressen.

– Man blir avbruten hela tiden, vi jobbar så. Det är roligt när det händer mycket och så länge det är kul går det bra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15