Sagolikt. Bokfika på Håbo bibliotek. Foto: Wikimedia Commons

Biblioteket bjuder barnen på boktips och bakverk

Den 29 april bjuder Håbo bibliotek in till bokfika. Då utlovas lästips, lek och fika.

  • Publicerad 13:14, 18 apr 2019

Barnlitteratur är böcker, dock ej läroböcker, utgivna speciellt för barn och unga, såväl original som bearbetad vuxenlitteratur.

Två grundläggande faktorer präglar barnlitteraturen: speglingen av varje epoks syn på barn och uppfostran samt anpassningen av innehåll och form till läsarnas förmodade behov och kunskaper. Historiskt har en förskjutning skett från den äldre litteraturens nyttoinriktning till moderna barnböckers ibland långt drivna läsaranpassning.

Den äldsta barnlitteraturen var inriktad på att förmedla kunskaper och råd både för detta livet och det kommande till ett litet skikt privilegierade barn. För dem utgavs från slutet av medeltiden bland annat olika former av bibeltexter, bönböcker och berättelser om fromma barns strävsamma liv och lyckliga död. Upplysningsepokens betonande av lekens betydelse för inlärning röjde väg för en mer underhållande barnlitteratur, vars grundsyfte dock fortfarande var uppfostrande.

Om upplysningstanken var att forma barn till goda och kunskapsrika vuxna idealiserade romantiken barnets oskuld och närhet till fantasins livgivande krafter. Det tidiga 1800-talets insamlingar av muntligt traderade sagor, rim och ramsor gav stoff till åtskilliga barnböcker.

Sedan dess har trenderna inom barnlitteraturen pendlat mellan nytta och nöje. På 1960-talet präglades barnlitteraturen av realism och samhällsengagemang som möttes av en motreaktion på 1970-talet då gamla folksagor gavs ut på nytt.

Bokfika

När? Måndagen den 29 april, klockan 15.00 till 16.00.

Var? Håbo bibliotek, Centrumgränd 5, Bålsta.

Ålder: 10 till 13 år.

Håbo bibliotek bjuder in till mysig bokfika. Deltagarna får möjlighet att fika, tipsa varandra om bra böcker, pyssla eller leka en lek.

Höggravid kvinna togs för rattfylleri

En bilist stoppades på Granebergsvägen i Bålsta i natt. Föraren var en höggravid kvinna. Hon blåste positivt och misstänks för rattfylleri.fredag 23/8 12:00

Barrikaderade sig i rivningsfastighet

En man i 40-årsåldern, skriven i Stockholm, tyckte inte alls att en villa skulle rivas. Han barrikaderade sig där.tisdag 20/8 10:12

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt