Satsning. På biblioteket kan ungdomar nu gå på hbtq-klubb, det är en av flera kommande satsningar som bibblan vill göra i kommunen. Foto: Maria Svensson

Biblioteket i Täby hbtq-satsar för att locka unga

Att få unga att gå till biblioteket har varit svårt. Men med en ny satsning vill biblioteket i kommunen satsa på att hitta de unga.

  • Publicerad 16:39, 24 feb 2020

Just nu jobbar biblioteket i kommunen med att ta in synpunkter från ungdomar i Täby. Detta för att locka fler personer till böckernas värld.

– Vi vill jobba med att ta in ungdomars synpunkter på biblioteket och genom dem arbeta med hur vi kan få mer medverkan, säger Ina Nes som är ansvarig för projektet och bibliotekarie på Gribbylund bibliotek.

Var där ungdomarna umgås

Hon berättar att biblioteket tidigare haft evenemang för unga men att det inte varit riktat bara till den gruppen, något de vill ändra på. En av de första satsningarna som sker är en hbtq-klubb, där unga läser och diskuterar en bok på hbtq-tema. Förslaget kom från en ungdom i kommunen som biblioteket hjälpte till att förverkliga.

För att locka fler unga att gå har de valt att lägga den på mötesplatsen Esplanad i centrum.

– Många unga har redan en plats där de brukar gå, så därför ser vi oss om efter möjliga samarbeten med ungdomsverksamheter, till exempel Esplanad och Hörnet, säger hon.

Bibblan letar nu efter fler samarbetspartners i kommunen.

– Målet är inte att tävla med andra verksamheter där unga redan umgås, utan se hur kan vi vara med och skapa en mer meningsfull fritid för ungdomar i Täby, säger hon.

Satsningen är i sitt startskede men slutmålet är att skapa återkommande event och ta in fler initiativ från unga berättar Ina Nes.

– Vi vill att biblioteket ska bli en plats för dem, där de känner att de får vara. Det har varit svårt att nå ut till ungdomarna men vi vet att de vill ha något för dem själva.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt