Togs ner. Så här kommunicerades stängningen. Det gillades inte av enhetschefen. Foto: Isabelle Leckne/Läsarbild

Bibliotekets syrliga passning till politikerna

Luma är ett av biblioteken som tvingades minska tillfälligt på öppettiderna. När de tvingades hålla stängt helt satte personalen upp en skylt som inte gillades av ledningen.

  • Publicerad 11:22, 30 okt 2019

När öppettiderna på stadens bibliotek sågs över till följd av åtstramningar i budgeten var Luma ett av de 14 bibliotek som drabbades. Öppettiderna förkortades måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar, och skulle förbli desamma övriga dagar. Men i söndags möttes besökare av en skylt.

Söndag den 27 oktober har Luma bibliotek stängt. Detta beror på bemanningsbrist orsakad av budgetnedskärningar. Vi beklagar verkligen detta. Med vänlig hälsning, Luma Bibliotek.

Enhetschef Mattias Nilsson såg skylten först i efterhand och gillade inte tilltaget. På hemsidan stod det bara att det var på grund av bemanningsbrist.

– Skylten är borttagen och vi har gått igenom rutinen för hur vi ska skylta vid tillfällig stängning av bibliotek, uppger han.

Budskapet känns som en tydlig kritik mot styrande politikerna, hur ser du på det?

– När vi informerar om tillfällig stängning av ett bibliotek är tanken att vara så tydlig som möjligt och att samtidigt ge information om öppettider på närbelägna bibliotek. Anslaget i fråga öppnar för olika tolkningar och det är aldrig bra. Vi ska vara tydliga i vår information och där ligger ansvaret på mig som enhetschef, säger Mattias Nilsson.

Här är innerstans biblioteks nya öppettider

Den 4 november omorganiseras Stockholms stadsbibliotek och Luma bibliotek kommer då att tillhöra Södermalmsenheten, tillsammans med Hornstulls bibliotek och Tranströmer biblioteket på Medborgarplatsen.

– Planen då är att Luma bibliotek återgår till de tidigare, mer generösa öppettiderna, från och med 6 november, säger Mattias Nilsson.