Foto: Sacharias Källdén/Pressfoto (kollage)

Bidrag ska minska ensamheten hos äldre

Vård- och omsorgsboenden i Danderyd får dela på ett bidrag för att göra sommaren lite lättare för de äldre under pandemin.

  • Publicerad 10:57, 18 maj 2020

Ett nytt riktat bidrag ska göra sommaren lite bättre för boenden på vård- och omsorgsboenden i Danderyd. Det meddelade socialnämnden i veckan, då beslutet om det nya bidraget togs.

Enligt Carina Erlandsson (M), ordförande i nämnden, saknar utförare inom vård- och omsorgsboenden resurser för att minska ensamheten hos äldre under covid-19-pandemin.

– Därför togs det här beslutet, säger hon till DanderydDirekt.

Hon tillägger:

– Den här gruppen äldre har en hel sommar som inte blir så trevlig om vi inte anstränger oss. De får inte ta emot besök, umgås eller göra vanliga aktiviteter. Så kan vi inte ha det en hel sommar.

I Danderyd bor cirka 330 personer på sju vård- och omsorgsboenden, som kan få ta del av pengarna på 1,5 miljoner kronor.

Pengar från bidraget ansöks av utförare tillsammans med socialkontoret, alltså förvaltningen.

Carina Erlandsson (M) påpekar att medlen kan gå till allt från teknik, som surfplattor, till att anordna fester som är anpassade efter rådande riktlinjer och rekommendationer.

– Jag läste om ett ställe där man köpt plastskärmar för att träffa anhöriga utomhus. Det är en idé som inte skulle kosta så mycket, säger hon.

Christina Edholm, verksamhetschef på Storkalmar och Klingsta äldreboende, välkomnar det nya beslutet från socialnämnden.

– Känns oerhört bra, nu kan vi satsa mer på allt det som skapar glädje för våra boende. Vi kan anordna mer utomhuskonserter och fixa bättre mötesplatser för våra anhöriga när de kommer och hälsar på, säger hon i ett pressmeddelande.

Stockholm Direkt