SKYDDAS. Rosenbad ska skyddas bättre mot terrorattacker genom att Fredsgatan stängs för biltrafik. Foto: Mostphotos

Bilar förbjuds på gata i City

Fredsgatan stängs för biltrafik att skydda Rosenbad från terrorattacker med lastbilar.

  • Publicerad 16:51, 11 jun 2018

Det är regeringens säkerhetsavdelning som menar att området kring Rosenbad måste säkras upp mot terrorattacker med lastbilar något SvD var först att rapportera om. Lösningen: att stänga Fredsgatan för biltrafik.

Istället ska bilarna hänvisas till andra gator som Herkulesgatan, Mäster Samuelsgatan, Klaratunneln och Myntgatan enligt ett beslut av trafikkontoret som tillsammans med Statens Fastighetsverk ska ansvara för den nya trafikändringen.

Avstängningen ska ske från Rödbodsgatan i väster och Malmtorgsgatan i öster.

Både fastighetsägarna och leveranstrafik kommer få det sämre och därför har trafikkontoret informerat om förändringarna skriver man i beslutet. Leveranser till området ska däremot fortfarande kunna ske genom höj- och sänkbara hinder.

En effekt av detta blir att framkomligheten för gång- och cykeltrafikanterna kommer att bli bättre enligt staden. Trafikkontoret ska nu kolla på hur gång- och cykelanslutningarna kring Malmtorgsgatan och Gustav Adolfs torg ska bli så bra som möjligt enligt beslutet.

– Det innebär vissa nackdelar för bil- och busstrafiken men i andra vågskålen får man lägga den här riskbedömningen. Och problemen är överkomliga, vi får lösa det här, säger Jonas Eliasson på trafikkontoret till SvD och tillägger att det är en trafikförsämring "som går att leva med".