Värde. Antalet stölder av katalysatorer har ökat i Västerort. Det kan ta endast 30 sekunder att få loss den, vilket gör det svårt för polisen att få tag i tjuvarna. Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Bildelsstölder i ökar – polisen vädjar om tips

Den senaste tiden har polisen fått anmälningar om flera bildelsstölder i Västerort. Nu vill de ha allmänhetens hjälp för att få fast tjuvarna.

  • Publicerad 11:55, 3 sep 2020

Verkar vara de äldre bilmodellerna som är attraktiva.

Den senaste tiden har lokalpolisområde Vällingby fått in flera anmälningar om bildelsstölder. Det är katalysatorn som tjuvarna är ute efter. Den sitter under bilen och hjälper till att rena avgaserna. Katalysatorn innehåller bland annat palladium och platina, metaller som har ett högt värde.

– Det verkar vara de äldre bilmodellerna som är attraktiva, särskilt Toyota Prius. Vi vet inte om det är en slump eller om de har allra mest ädelmetaller, säger Anna Freij, kommunpolis.

Tar bara 30 sekunder

Hon säger att det är svårt att få fast tjuvarna, eftersom händelseförloppet bara tar cirka 30 sekunder. Tjuvarna stannar utanför en bil, lyfter den med hjälp av en domkraft och rycker sedan loss katalysatorn. Sedan hissar de ner fordonet och åker därifrån.

– Eftersom det är väldigt svårt att få tag på de här personerna kan vi bara gissa vad som händer med katalysatorerna, men vi tror att metallerna utvinns, och då kan man tjäna mycket pengar på att sälja det vidare, säger Anna Freij.

Därför vill polisen nu ha hjälp av allmänheten. Har man sett något, ett registreringsnummer eller signalement, är man välkommen att höra av sig. Anna Freij säger att stölderna sker i hela Västerort, men att Vällingby centrum, Hässelby gård, Nockeby och Bromma kyrka är de områden som är värst drabbade.

Vad kan man göra för att förhindra att det händer?

– Har man garage ska man försöka använda sig av det, annars är det jättesvårt. Men får vi in fler tips så har vi pusselbitar till att fånga upp de här. Ser man det hända kan man ringa med en gång så har vi chans att följa efter bilen.

Fler anmälningar i år

Mellan den 1 januari och 25 augusti förra året var det 149 anmälda bildelsstölder i lokalpolisområde Vällingby.

Under samma period i år är siffran 273. Polisen har inte statistik på hur många av dessa stölder som rörde just katalysatorer, men för tillfället har man märkt av en ökning av anmälningar om just detta.

Stölderna sker oftast mellan 21 och 00.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre