Foto: Danderyds hembygdsförening

BILDER FRÅN FÖRR: Minns ni Danderyds gamla butiker?

Nora Handel, bensinmackar och Mörby centrum. Här är några gamla pärlor som fanns i Danderyd tidigare. Hjälp oss nu med anekdoter och historier om fler minnesvärda platser från Danderyd.

  • Publicerad 16:52, 31 aug 2017

Det finns få kuriosa bilder som väcker lika starka minnen som de på nedlagda affärer. Danderyds Nyheter har hittat flera exempel på forna pärlor tack vare Danderyds flera olika hembygdsföreningar och nu vill vi ha din hjälp att utöka samlingen med foton och anekdoter! Skicka dina bästa minnen, skrönor och bilder till norrort@direktpress.se Kanske kan några av dessa bilder sätta fart tankeverksamheten?

Nora Handel, 1956

Nora Handel hette livsmedelsaffären på Danarövägen 31. På 1950-talet drevs butiken av Svenne och Ingalill Persson som även hade sin bostad i husets övervåning.

– Jag var där när jag var liten och de var väldigt glada och trevliga. Mina föräldrar kände dem så därför gick jag dit ibland och hälsa. Det roliga är att man verkligen känner igen huset även idag, säger Ingegerd Borg, aktiv inom Danderyds hembygdsförening.

Nora Handel som låg på Danarövägen. Foto: Danderyds hembygdsförening

Gulfmacken som tidigare låg mitt emot dagens Danderyds sjukhus

– Allt är ju omgjort numera. När jag var där var jag ung, i mopedålder. De hade en enkronasautomat för bensin vilket var charmigt. Så där var vi alla grabbar, det var en av få bensinmackar för mopeder, säger gamla Danderydsbon Per Flyckt.

Gulfmacken låg mitt emot nuvarande Danderyds sjukhus. Foto: Okänd

Shellmacken vid Bryggare bergs väg 3 i Enebyberg

Där Stockholmsvägen delade sig till Täbyvägen och dagens Gamla Norrtäljevägen låg den tidigare bensinstationen. Flera affärer fanns, bageriet Smörkransen, Enebybergsboden och Fritz Oderths herr- och damfrisering.

källa: Enebybergs gårds förening

Shellmacken låg vid Bryggare Bergs väg i Enebyberg. Foto: Enebybergs gårds förening

Bild tagen i slutet av 1960-talet av okänt par i Mörby centrum.

Foto: Danderyds Hembygdsförening

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30