Svamp. Det som ser ut som svartmögel är inte vad det verkar.

Bilder från Peters park vållar mögelskräck

Peters park i Björkhagen renoverades för mångmiljonbelopp i fjol. Nu har nytagna bilder på parkleken vållat upprörda kommentarer på Facebook. "Svartmögel" skriver en användare.

  • Publicerad 19:00, 27 feb 2019

Diskussionen i den lokala facebookgruppen Bästa Björkhagen går varm efter att en användare publicerat bilder på det till synes oönskade inslaget i parkleken.

Användaren undrar hur det kan komma sig att lekhusen i den nyrenoverade parken är fulla med svartmögel efter bara några månader. Vidare frågar sig användaren om det beror på att man inte fått använda tryckimpregnerat virke eller på att arbetet bara är dåligt utfört.

Ett tiotal personer har i skrivande stund kommenterat inlägget i uteslutande kritiska ordalag. En del beskriver parken som ett fuskbygge, en annan gör sig ond över de höga kostnaderna för renoveringen.

Karin Aleberg-Lövgren, avdelningschef på stadsdelsförvaltningen, tycker att kritiken mot parken är "jättetråkig" och hänvisar till Stockholms stads hemsida om man har frågor eller funderingar. Något mögel är det dock inte fråga om.

– Underleverantören har tittat på det och konstaterat att det rör sig om en naturlig grånadsprocess. Det miljövänliga materialet påverkas av fukt och värme och drar till sig blånadssvampar och grånadssvampar. Jag tycker själv att det ser tråkigt ut, men har också fått veta att det inte är någon fara, säger hon och tillägger att träet med tiden kommer att skifta till ljust och silvergrått.

Protesterade i parken

Det är inte första gången i år som Peters park skapar känslor. Nyligen samlades föräldrar i parken för att protestera mot nedskärningarna på parkpersonal i Skarpnäcks stadsdel. Enligt förvaltningen ska åtstramningen inte påverka lovaktiviteterna, ändå har Peters park gapat tom på personal under sportlovsveckan.

– I just Peters park är det inte någon personal, och det var det inte heller förra året. Däremot har Skarpaby och Brödkaveln personal på plats tre eftermiddagar den här veckan, säger Aleberg-Lövgren.

Ofarligt. En naturlig grånadsprocess enligt entreprenören. Foto: Läsarbild

Vad är svartmögel?

Svartmögel är ett samlingsnamn för flera mögelsorter med likartad färg. Det trivs i fuktiga miljöer och kan uppstå i bland annat källare, vindsutrymmen, tapeter och på väggar.

En del mögelsorter kan producera gifter som orsakar allergiska och astmatiska besvär, samt i vissa fall cancer. Det är därför viktigt med sanering vid upptäckt av möglet, med hjälp av saneringsvätska och ibland även luftreningsaggregat.

Källa: byggahus.se

Så blev plastkalven en lokalkändis i Kransen

Nyheter Ägaren berättar om Fläcken som älskas i stadsdelen När Fläcken, en plastkalv i naturlig storlek, stals drog ett stort sökpådrag igång i Kransen. Nu berättar kalvens ägare Camilla Rönnerblad historien om plastdjuret som har en särskild plats i...tisdag 25/2 20:00

Duo i Årsta ska göra manglat linne hett igen

Nyheter Använder 80 år gammal stenmangel Pensionärerna Ulla och Börje ville ha något att göra så de startade mangelservice i Årsta. Arbetsredskapet: En antik trotjänare från 1940-talet.tisdag 25/2 20:00