Bilderna gjordes av barn i åldrarna 1-9 på sommarens läger för sexuellt utnyttjade barn. Foto: Sacharias Källdén

BILDEXTRA: Barnen övervinner det hemska – här är deras magiska konst

20 konstnärer mellan 1 och 9 år förgyllde i veckan ett fingalleri på Östermalm med färgglada målningar från sommarens läger för sexuellt utsatta barn. ”Det var helt magiskt i somras och det speglas i tavlorna”, säger Birgitta Holmberg, 72 år, ordförande i den ideella föreningen ATSUB.

  • Publicerad 10:00, 27 nov 2016

De små kottarna gick runt och tittade på sina tavlor och sa ”kolla den har jag gjort!”. Jag stod och jobbade med tårarna

ATSUB (Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn) är en ideell förening som dagligen möter anhöriga till utsatta. Enligt föreningen har tre personer i varje klass varit sexuellt utsatta som barn och en anmälan i timmen sker i Sverige.

Galleriet Magno Art på Sibyllegatan visade under två dagar kostnadsfritt upp 44 olika målningar skapade på barnens sommarläger. Det blev mycket färg blandat med sand, jord och mat.

– Jag visste inte att ATSUB fanns innan Amanda ringde mig. Det är en självklarhet att ställa upp. Som gallerist och som människa tänker jag att får man en fråga där man kan göra något så är det ens förbannade skyldighet, säger galleristen Magnus Säker på Magno Art.

”Jobbade med tårarna”

Galleriet räknar att omkring hundra personer kom på vernissagen. ”TV-bonden” Peter G Gustavsson sjöng låten ”Bara en pojke”, som handlar om hans egna erfarenheter av sexuella övergrepp.

– Jag blev så jävla berörd när han sjöng. De små kottarna gick runt och tittade på sina tavlor i egen höjd och sa ”kolla den har jag gjort!”. Jag stod och jobbade med tårarna, säger Magnus Säker.

Den ideella föreningen är med i processen att förstå, anmäla och hantera ett övergrepp.

– Vi stöttar hela vägen för att skapa trygghet i möten med socialtjänsten, polisen, tingsrätten, skolor och sjukhus. Det kan vara en förälder som inte ensam vågar prata med en lärare. På socialtjänsten möts du ofta av två personer då kan det upplevas som två mot en. Efteråt är det viktigt att kunna prata om det som sagts och hur det påverkade en, säger Birgitta Holmberg, ordförande och grundare av föreningen.

LÄS ÄVEN Gita från Sköndal prisas för sin mottagning för barn och vuxna som utsatts för sexuella övergrepp

Målningarna skapades alltså på det årliga sommarlägret som ATSUB håller i varje år. Lägret pågår en vecka och brukar hållas på Barnens Ö.

En frizon

– Sommarlägret är en frizon för barnen. Där pratar vi inte om övergreppen. De målar, badar, rider hästar och får ha roligt bortom polisförhören. Det var helt magiskt i somras och det speglas i tavlorna, säger Birgitta Holmberg.

Även föräldrar får då komma iväg från vardagens bekymmer, menar Birgitta Holmberg.

– På sommarlägret behöver de inte laga mat, tvätta eller oroa sig över tunga rättsprocesser. Det är därför anhörig och utsatt hänger så starkt ihop, det är viktigt för ett barn att få se sin förälder skratta, säger hon.

Svårt att prata om

Amanda Kullenberg, 29 år, är projektledare i föreningen. Hon upplever att det fortfarande är svårt att prata om sexuella övergrepp.

– Jag tror såhär. Vuxna människor i dag kan inte ta emot när ett barn berättar om ett övergrepp. Ibland när jag har föreläst på en skola har ett barn öppnat sig och berättat. Då ryggar lärarna tillbaka. Många tänker nog ”prata inte med mig om det här för jag har anmälningsplikt”. Någonstans måste vi få en förändring hos vuxna. Det är så motbjudande för oss att prata om sexuella övergrepp att vi för över det på barnen, säger hon.

Magnus Säker berättar om ett barn på vernissagen som inte kunde sluta dra ordvitsar. Barnet var nyfiken på galleristens egen konst, som blir nästa utställning.

– Jag visade en grabb min egen konst. Då frågade han mig ”Hur blir man en riktig konstnär?” Jag svarade ”det är du redan, det här är din utställning”. Man såg hur han växte, säger han.

Tavlorna går nu att se på föreningens lokal på Brännkyrkagatan. Det finns fortfarande 15 tavlor kvar till försäljning.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Tavlorna hängdes långt ner så barn i olika åldrar kunde se i sin höjd. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Birgitta Holmberg, Magnus Säker, Amanda Kullenberg och Anna Källdén ligger bakom visningen. Foto: Sacharias Källdén

ATSUB Jourlinje

För anhöriga finns jourlinjen: 08-644 21 12

För ungdomar finns Ungdomsjouren: 020-356 356

Jourlinjen är öppen på vardagar. Du behöver inte tala om vem du är och tystnadsplikt gäller.

Ungdomslinjen är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Nytt sommarläger

ATSUB är en ideell förening som ligger på Brännkyrkagatan 43. Om du köper ett ex av Peter G Gustavssons album ”Karma” direkt från ATSUB går pengarna oavkortat till ett nytt sommarläger.

Trasdockans dag:

Trasdockans Dag är en årlig manifestation som är till för att belysa våld och sexuella övergrepp på barn. 2017 blir det en nationell dag i kalendern och 16:e året i rad som ATSUB håller i eventet i Kungsträdgården.

Läs mer på: http://atsub.se/

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.