Fullt ös. Nu är Söders nya temalekplats invigd. Foto: Sacharias Källdén

BILDEXTRA: Här är barnens nya favoritpark på Södermalm

Barnen jublar över Söders nya temalekplats i Ivar Los park. Trots att satsningen fick Söders kulturelit att rasa tror stadsdelen att de flesta nu är nöjda med slutresultatet.

  • Publicerad 13:17, 15 jun 2017

I mitten av veckan fylldes Ivar Los nya temalekplats med lekande ungar som var med när den upprustade parken invigdes. En av de upp emot hundra besökarna var sexåriga Cindy Nedoman som älskar parken.

– Det är jättekul här! Jag gillar de nya husen mest. Det är som ett stall som man kan åka rutschkana från, säger hon.

På frågan om hon kommer vara i parken ofta framöver är svaret ett solklart "YES".

Möttes av protester

Men trots succén har den nya temalekplatsen varit kontroversiell. När planerna först blev kända startades upproret Rädda Ivar Los park, som fick stöd av flera tunga namn ifrån Södermalms kulturelit.

Söders kulturelit tar strid för Ivar Los park

Förvaltningen lyssnade till kritiken och gjorde en del ändringar av lekplatsen. Nu har flera av motståndarna hört av sig och sagt att de trots allt är nöjda, enligt Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

– Vi har försökt hitta en balans mellan olika intressen. Jag tycker att det blev fantastiskt fint, säger han.

Ny parkplan i höst

Lekparken har utformats av Tor Svae som tidigare har gjort de populära temalekplatserna Bryggartäppan i SoFo och Anders Franzéns park i Sjöstan. Det här blir hans sista jobb på Söder, eftersom han är kritisk till hur stadsdelen sköter om hans lekplatser.

Storbråk om Södermalms populära temalekparker

Anders Göransson säger att stadsdelen varit oerhört entusiastiska till temalekplatserna men att man nu ska lyssna till vad Södermalmsborna vill ska hända i parkerna framåt.

– I höst bjuder vi in Söderborna för att se vad de tycker om hur vi ska fortsätta utveckla våra gemensamma vardagsrum, säger han.

Musik, lek och glass bjöds det på när Ivar Lo parkens lekplats öppnades igår. Foto: Sacharias Källdén

Försommar solen sken över parkens besökare. Foto: Sacharias Källdén

Det är konstnären Tor Svae som utformat lekparken. Han har tidigare gjort andra populära lekplatser på Söder. Foto: SachariasKälldén

Ingen lekpark i stan kan ha finare utsikt än Ivar Lo parken, där det också finns plats för picknick och häng i gräset. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.