BILDEXTRA: Saknade Östermalmshallen öppen igen

Då gick stockholmarna runt på jordgolv – nu finns samma hundraåriga känsla kvar men i nyare tappning. Efter fyra års byggstök är Östermalms saluhall äntligen öppen igen och välkomnar alla till en mer levande mötesplats.

  • Publicerad 13:26, 5 mar 2020

"Underbart". Martin och Martina Richter var bland de första att stiga in. "Underbart! Traditionen är tillbaka!" säger Martin. Martina, som vuxit upp här, blir nostalgisk: "När jag var fem år och följde med pappa hit stack alltid en handlare till mig en liten prinskorv. Vi älskar att laga mat och åker runt på saluhallar utomlands. Här kan man alltid lita på bra råvaror."

Helt nytt är två stora balkonger med uteservering gör att man nu kan se ut över saluhallens återskapade sexkantiga konstruktion.

Premiärpirr. Grönsakshandlarna Lukas Wojarski och Eva Pettersson på Lisbeth Jansson kände sig pirriga när de gick upp på torsdagsmorgonen. "Det känns som att vi väntat på något gott. Att nu stå i det här vackra känns underbart. Förut hade vi inga kyldiskar och personalutrymmet var mörka gångar som skakade när tunnelbanan åkte förbi under ens fötter. Nu har vi en ljus, säker och högkvalitativ saluhall. Det ska bli fint att tillsammans knåpa ihop fantastiska maträtter igen."

Återställt. På väggarna syns återskapade och nya ordspråk i färgskala från 1888. "Jag tror inte ens min pappas farmor såg de här ordspråken" säger Ulf Elmqvist, ordförande i Östermalms Saluhalls Förening och fjärde generationens saluhandlare.

Kändiskock. Nils Molinder ler stort och hälsar till besökarna: "Välkommen tillbaka! En gammal pärla i en ny skrud. Största skillnaden för er är ett bredare utbud, mer tillgängligt och att du kommer kunna gå in i hallen på kvällarna. Du går in i Europas bästa saluhall, du ska vara stolt, det är jag!"

Hummern på Lisa Elmqvist ligger redo.

Några förändringar i Östermalmshallen:

Längre öppettider, vissa till klockan 23.

Fler sittplatser hos handlare, på balkonger och i barer.

Ingångar på sidorna och tillgänglighetsanpassat.

Bättre peronalutrymmen och leveransplatser.

Tekniskt upprustad med larm, el, värme och ventilation.

Vid ingången syns skulpturen Up, up and away av Fredrik Wretman och föreställer ett tre meter högt ben.

Visa merVisa mindre