Dåtid. Nordvästra Kungsholmen för 18 år sedan. Foto: Stockholms stad

Bildextra: Se förvandlingen av Hornsberg på Kungsholmen

Från industriområde till ett heta bostadskvarter med myllrande folkliv om sommaren. Staden ger sig själv en klapp på axeln för omvandlingen av Hornsberg.

  • Publicerad 13:33, 3 dec 2018

Det är exploateringskontoret som nu summerar byggandet av Hornsbergs strand, där bland annat det tidigare asfaltsverket har fått ge plats för cirka 1 200 nya bostäder, lokaler och förskolor. Själva byggandet i just den här delen, som ingår i stora stadsbyggnadsprojektet Västra Kungsholmen, avslutades 2003 men nu gör staden upp räkenskaperna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt exploateringskontoret har de lagt ut 548 miljoner kronor och dragit in 488 miljoner kronor, vilket är bättre än förväntat. Och de är mycket nöjda med projektet.

"Staden har fått ett attraktivt bostadsområde med många restauranger och verksamheter i bottenvåningarna. Strandpromenaden har blivit ett mycket uppskattat område för stockholmare", skriver tjänstemännen i summeringen.

I projektet är 46 procent hyresrätter och 54 procent bostadsrätter varav fördelningen på stadens mark är 74 procent hyresrätter och 26 procent bostadsrätter.

NU. Senaste flygbilderna över Hornsberg från Stockholms stad tagen 2018. Det har tillkommit byggprojekt sedan... Foto: Lennart Johansson/Stockholms stad.

... dessa bilder togs, bland annat Glädjen nere till vänster i bild, de nya bostäderna längs med Karlbergskanalen och Einar Mattssons två höghus vid Kellgrensgatan. Foto: Lennart Johansson/Stockholms stad

Förr. Flygfoto över Hornsbergsgaraget, då med bara en depådel den som nyligen brann ner till grunden, och området omkring garaget år 1932. Foto: Stockholmskällan, fotograf Bladh, Oscar (1895-1973)

Förr. Flygfoto över Hornbergshallen omkring 1938. Foto: Stockholmskällan, fotograf okänd

Förr. Höst vid kajen 1938. Foto: Stockholmskällan, fotograf okänd.

Framtid. Och så här ska det fortsättas byggas inom det stora stadsbyggnadsprojektet när Stadshagen förtätas. Hornsberg syns nere till höger. Foto: Stockholm stad.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här kan du fira lucia i Stockholm

Nyheter STOR LISTA: Luciatåg och andra lussefiranden i hela stan Den 13 december och dagarna kring lucia fylls Stockholms kyrkor av stämningsfulla luciafiranden. För den som vill se någonting annat är det klassiska luciatåget bjuds både soul och simning. Vi bjuder...söndag 9/12 8:50

Så får du julgranen att hålla länge

Nyheter Experten Anna Benson ger sina fem bästa tips för en perfekt julgran Granförsäljningen är i full gång i Stockholm. Men för att få din nyinköpta julgran att behålla barren mer än några dagar finns det en del saker att tänka på. Vi har pratat med granexperten Anna...söndag 9/12 8:00