Hundpuss. Hundägaren Rola Thaeron med sina whippets. Foto: Ylva Bergman

BILDSPECIAL: Är vi lika våra pälsklingar?

Sådan ägare, sådan hund – eller? Vad säger hussar och mattar om sina jyckar och hur lika är de egentligen? Vi bad några hundägare berätta om sina fyrfota vänner.

  • Publicerad 16:00, 4 okt 2019

Foto: Mikael Andersson

Kirsti Westberg med Leah, 2 år, Djursholm:

– Leah är en blandning mellan border collie och labrador, och jag är hundvakt åt min dotter. Leah är väldigt lik min dotter, de är i symbios. Leah kan springa efter bollar i evigheter. Leah är ganska väluppfostrad, hon kan stanna när man kastat bollen och bara springa och ta den när man säger att hon får.

Foto: Charlotte Arwedsson

Susann Hedman Niemi med Estelle och Philiph, Upplands Väsby:

Estelle är 8 år, jämngammal med prinsessan, och en blandning av cocker spaniel och lagotto. Hon är min egen lilla prinsessa, alltid glad och snäll. Min lilla vovve, Philiph, har en prisbelönt yorkshire terrier som pappa och mamman är en chihuahua/papillon.

Vi köpte honom av polisen för sex år sedan, när han var valp. Utseendemässigt är nog jag och mina hundar lite lika, raggiga och spräckliga, svart, grå, vita, och lockiga. Philiph vill alltid vara till lags. Estelle däremot försöker alltid hitta en väg runt alla regler. Vi är nog väldigt lika varandra i sättet, Estelle och jag, vi är utåtriktade, älskar människor och djur.

Foto: Josefine Thureson Kämpe

Göran Johansson, 82, med Rex, 7, Vallentuna:

Han är en cocker spaniel och pappa till runt 40 valpar. Rex är min medicin. Jag har diskbråck och det enda som hjälper är att gå ut och gå. Vi brukar gå genom reservatet, och en gång i veckan går vi hälsostigen runt Ekeby. Vi hade tänkt köpa en valp först men så sa ägaren att han verkligen längtade till ett hem, han har bott på kennel länge. Vi har varit fodervärdar tills nu, men nu ska han bli vår på riktigt. Han är mest min föresten.

Foto: Ylva Bergman

Rola Thaeron, 49, med Percy, 8, och Milou, 5, Spånga:

Jag hade länge velat ha hundar och letade efter några som passade med barn, var intelligenta och normalstora. Sedan hittade jag rasen whippet och föll pladask. Percy var vår första och fick följa med när familjen flyttade till Abu Dhabi. Senare, i samband med att vi skulle flytta till Ukraina ett tag, fick vi hans systerson Milou. De är mina bästa vänner och följer med mig vart jag än går. Det är roligt för vi är faktiskt väldigt lika personlighetsmässigt alla tre; vi är bestämda och vet vad vi vill samtidigt som vi är väldigt kärleksfulla, känsliga och omtänksamma.
För mig är de inte bara hundar, de är själar. När vi tittar in i varandras ögon händer något speciellt.

Foto: Louise Bornhall

Maria Sundqvist, och Kenzo, 10, Kallhäll:

Han heter Kenzo, som parfymen! Han är en pomeranian chihuahua, fast mest som en pomeranian. Min dotter blev hundbiten, och för att bli av med hennes hundrädsla skaffade vi Kenzo. Och det funkade! Hon är helt orädd och älskar hundar i dag. Vi övertog honom från en barnfamilj som inte hade tid för honom. Han är väldigt kelig och tillgiven, vi brukar vara mycket här i hundrastgården i parken. Han har några hundkompisar här med! Han är med mig på mitt jobb som sjukgymnast på äldreboende, vi är tillsammans 24/7. Han är min mini-me!

Foto: Victor Malmcrona

Elisabeth Ericsson och Knutte, 4, Råcksta:

Jag har alltid velat ha en hund och Knut, eller Knutte som han kallas, är min första. När jag blev pensionär ringde jag runt till uppfödare och det gick ganska snabbt att hitta honom. Han är en mops och jag har haft honom sen han var en liten valp. Vi brukar promenera tillsammans flera gånger om dagen, och han tycker om människor och andra hundar. Han gillar faktiskt det mesta, förutom regn.

Foto: Mikael Andersson

Lisa Zetterström, 16, med Dustin, 9, Djursholm:

Dustin är en cocker spaniel och vi liknar faktiskt varandra. Han är väldigt motstridig ibland och det kan jag vara mot min mamma. Vi tycker inte alls om att vara ute i regnet. Han älskar att sova och är jättebra på att sno till sig täcken och kuddar och jag snor min brorsas mjuka kläder.

Foto: Leif Oldenburg

Denise Lordin och Lobos,snart 3, Sundbyberg

Lobos är en blandning av lagotto och mellanpudel. Egentligen ägs Lobos av säljchefen på mitt jobb men jag är extramamma på helger och en del kvällar. På kontoret ligger han vid mina fötter eller under elementet tills han nästan kokar.

Men på kvällar och helger blir han som förbytt. Då rusar han runt och busar och bär på stora pinnar. Han biter sönder allt utom en liten gosegris från Ikea. Den vårdar han ömt.