BILDSPECIAL: Nationalmuseums hemliga rum

Nationalmuseum öppnar på Blasieholmen igen hösten 2018. Men redan på lördag finns det möjlighet att komma in bakom fasaden på ett av landets mest avancerade renoveringsprojekt.

  • Publicerad 20:19, 26 okt 2017

– Här finns skor, skyddsglasögon och västar. Kom ihåg att det här är en byggarbetsplats så se upp för sladdar och annat som kan ligga på golven!

En representant från Statens fastighetsverk tar emot pressen som samlats för att få en smygtitt innan allmänheten släpps in på lördag. Vi tar oss snart uppför de breda trapporna till Strömsalen där projektchefen Cecilia Brännvall tar till orda.

– Över tusen personer har varit involverade i renoveringen och vi är otroligt stolta över att kunna visa upp detta för allmänheten.

ENTRÉN. Hela entréplanen är öppen för allmänheten i framtidens Nationalmuseum. Foto: Sacharias Källdén

RESTAURERING. Takdekoren har rengjorts bit för bit. Foto: Sacharias Källdén

Här får Nationalmuseum nytt tak – 50 ton lyftes på plats

En genomgående nyhet är att dagsljuset återvänt till den 150 år gamla byggnaden på Blasieholmen efter många års mörkläggning. Tidigare var alla fönster täckta för att skydda konsten mot solljuset, men med nya högteknologiska fönster ser vi slottet på andra sidan Strömmen. Även kupolsalen var helt mörklagd då museet stängde 2014. Nu letar sig ljuset obehindrat in i rummet och landar på ett nylagt parkettgolvet av ek från Kanada.

För arkitekten Gert Wingårdh har kärleken och omsorgen varit ledord i arbetet.  

– I ett sådant här stort projekt måste man ha respekt för att man är en kugge och att många har synpunkter. Man måste också hela tiden förhålla sig till de historiska värdena.

Foto: Sacharias Källdén

En stor skillnad mot tidigare är att de publika ytorna har ökat rejält tack vare att kontor och arkiv har flyttat ut ur byggnaden. Bland annat är hela entréplanet öppet för allmänheten med restaurang, bar och kafé. Ett utökat brandskydd gör dessutom att dubbelt så många besökare är tillåtna att vistas i museet.

Foto: Sacharias Källdén

Alla tekniska installationer är noggrant undangömda för att inte störa intrycket eller ta onödig plats. Undantaget är ett gigantiskt hisschakt i mässing som löper genom hela byggnaden och ser ut att snudda takets glaskupol.

– Här inne finns en enorm transporthiss som rymmer fyra skolklasser, men även två personhissar. Det här rummet var helt igenbommat tidigare, säger Gert Wingårdh.

"Hemliga rum special" arrangeras på Nationalmuseum på lördag klockan 10-16. Visningen är gratis och kräver ingen föranmälan. Däremot är det först till kvarn som gäller.

De dolda rummen i Nationalmuseums

Nya Nationalmuseum

De publika ytorna har ökat med 2 300 kvadratmeter.

Kommer kunna ta emot 2 000 besökare.

Sammanlagt har 331 fönster renoverats.

Restaurang med 120 platser samt kafé och bar för 100 gäster.

I källaren finns toaletter och garderober.

Renoveringen har pågått sedan 2014.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.