Skissbild över hur man tänker sig att nya Kassmyra ska se ut. Foto: Metod arkitekter och Karavan landskapsarkitekter

BILDSPECIAL: Så blir nya Kassmyra

Arbetet med det nya bostadsområdet i Kassmyra, som ska ge 400 nya bostäder, tar nästa kliv. Snart kan grannarna tycka till om planerna.

  • Publicerad 09:41, 28 jan 2020

För snart tre år sedan kunde BotkyrkaDirekt berätta att kommunen planerade ett nytt bostadsområde på det gamla grustaget i Kassmyra, strax utanför Tumba. Nu ska planerna ut på samråd så att grannar och intressenter kan tycka till.

Enligt förslaget ska det nya bostäderna byggas i främst lägenhetshus och några radhus, i en blandning mellan hyresrätter och bostadsrätter. Utöver bostäder föreslås också en ny förskola, ett torg med kringliggande lokaler, en park och ett parkeringshus i området.

– Vi ser fram emot att ta nästa steg i utvecklingen av området. Botkyrka växer och med det även behovet av fler bostäder och skolor. Det här är ett ytterligare steg i utvecklandet av Nya Botkyrka, säger Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, i ett uttalande.

"Inte några höghus"

När BotkyrkaDirekt tidigare frågade boende i området vad de tyckte om planerna, berättade Roger Wallander, som bott i området sedan 80-talet, att han inte ville ha några höghus i området.

– Det passar inte in här, sa han då.

Av skissbilderna att döma, verkar kommunen inte hålla med. På dem syns flera hus med flera våningar, tillsammans med radhus.

– Det kommer att bli ett fint tillskott med en god blandning av olika upplåtelseformer och hustyper, säger Carina Molin, samhällsbyggnadsdirektör, Botkyrka kommun, i ett uttalande.

Samrådsperioden börjar den 14 februari och pågår fram till och med den 9 mars. Efter samrådet kommer kommunen att granska inkomna synpunkter på planerna och göra eventuella ändringar. Efter att ha granskats och korrigerats ytterligare en gång, fattas beslut om planerna i kommunfullmäktige.

Nya Kassmyra förväntas en park, torg och butikslokaler... Foto: Metod arkitekter och Karavan landskapsarkitekter

... Och flera bostäder så klart. Foto: Metod arkitekter och Karavan landskapsarkitekter