Sådan cykel sådan stockholmare. Foto: Sacharias Källdén

BILDSPECIAL: Sådan stockholmare sådan cykel

Vad säger din hoj om dig? Vi stannade sju citybikers och frågade varför de glider fram som de gör.

  • Publicerad 17:30, 30 maj 2017

Sådan stockholmare sådan hoj

Rider med stil

Edit Bahlenberg, 5 år, glider ut på Folkungagatan med sin rosa Electra och stoppar trafiken. Vilken stil! Vilka färger! Vilken attityd!

"Jag fick den av mormor i present så fort snön smälte bort, men det är inte min första. Jag har cyklat sen ja va liten. Jag började med sparkcykel så det blev lätt o gå över till vanlig cykel. Förra året hade jag en mindre, den här är större och coolare."

Tar med styret på restaurangen

Anders Moden, 50 år, knatar lugnt fram på Medis med sin mini-Crescent – som så många gånger förr.

"Jag bodde i stan när jag läste på polishögskolan men nu bor jag i Rättvik. Jag tar bussen upp så ofta jag kan och tar alltid med mig den här. Det är smidigt att bara ta isär den i tre bitar, och jag låser aldrig fast den heller, jag tar bara av styret. Jag kan sakna doften av storstad. Att det kan komma vindpustar som luktar skit ena sekunden och andra intensiv doft av syren. Naturen luktar starkare här och jag gillar kontrasterna. En hälsning från landet: ni nollåttor kan inte cykla med respekt! De här männen i min ålder som sätter på sig tävlingsdräkt när de drar från jobbet... de tror de äger cykelbanan, det är full anarki. Jag har sett två cyklister som nästan blivit överkörda på två dagar. Använd ringklockan eller ropa "tut tut" –  hur svårt kan det va liksom."

Inga bromsar bara volter

Ben Boss, 23 år, sitter och mekar inne på cykeldepån Bonne Mecanique. Han tar en snabb paus från kneget för att hoppa på sin BMX.

"Jag flyttade hit från Nya Zeeland för tre veckor sedan. Jag bor i Sickla kaj och trivs bra. Jag har alltid kört BMX, den här är av märket BLCK MRKT med 24-tums hjul. Det bästa med den här är att den inte har några bromsar. De är bättre på att göra tricks med, jag hänger nästan varje dag runt vid någon skatepark och hoppar runt."

Förvaring är allt

Yvonne Vilén, 63 år, är påväg till ett gympapass i stan och bromsar in med korgarna fullproppade av grejer.

"Jag lever typ på min cykel, haha! Jag cyklar året runt till allt – jobbet, mataffären och gymet. För mig är de här två korgarna viktigast eftersom jag alltid har med mig grejer. Jag har ingen bil så har kört en sån här sedan jag var 18 bast. Färgen är ball och jag gillar den upprätta formen, det gör det lätt att gå på och av den. När det blir kallare byter jag bara till min vintercykel med vinterdäck, så slipper jag allt tjafs med att lämna in och byta. För några veckor sedan blev min förra cykel snodd, då köpte jag den här samma dag. Så beroende är jag!"

Lätt som vinden

Coss Mousikids, 27 år, kör smidigt Götgatan fram på sin fixade Windsor som är lätt som en fjäder. Trots en knagglig engelsk brytning syns det på långt håll i kroppsspråket hur mycket han älskar den här hojen.

"I love it! Den är superlätt, du kan ta den över axeln upp för trapphuset. Jag köpte den av en kille i New York efter att min Crescent 86 blev stulen. Jag älskade den cykeln. Jag trodde Hammarby Sjöstad var ett säkert område, men jag hade fel. Jag har förlorat tre cyklar på tre år. Den här hojen var från början en present till min flickvän, men hon hittade en annan så då blev det vi. Det bästa med den här är att den är snabb. Stockholm är den näst bästa stad att cykla i, men slår inte Amsterdam. Den staden är byggd efter cyklar, det finns inte en gata utan cykelspår."

Bilfri dag i city växer – bilar förbjuds på ännu fler gator

Återvunnen retro-stil

Lynda Behrendtz, 24, sticker ut från mängden på Götgatsbacken i sin låga
Yosemite Cruiser. Hon skrattar till när jag frågar om cykeln.

"Jag köpte den för fem minuter sen! Det finns en cykelåtervinning här i närheten så det känns bra att återanvända något som någon annan redan kört. Varför jag valde just den här? Därför man måste ju se cool ut! Jag var inne på flera butiker innan och fick höra att jag var tvungen att skaffa en barncykel på grund av min längd. Men den här pärlan är ju låg i sätet så det blev perfekt. Den är ju en blickfångare så det tog en sekund att bestämma sig. Jag har typ inte cyklat sedan mellanstadiet. Tanken är att jag ska cykla mer nu."

Man får inte dra alla över en kam

Julia Andersson, 27, smälter in i den tjocka mängden cykelpendlare vid Slussen. Hon är snabb, smidig och har självklart cykeloutfit och hjälm. Hon står taggad och redo så fort ljuset slår till grönt.

"Jag kör något som heter cyclocross. Det betyder att hojen har större mellanrum för bredare däck. Nu har jag stadshjulen på men det är för att jag tränar mycket i stan. Jag är med i något som heter Tjejklassikern, där du kör cykling, simning, löpning och skidåkning på olika distanser. Nu har jag bara tjejvättern kvar om tre veckor. Är sjukt peppad! Hittills har det gått bra trots att jag började med den här typen av träning i år. Stockholm har mycket kvar när det gäller att anpassa stan efter hojarna. Helt plötsligt kan det bli enkelriktat och cykelbanan försvinner. Många har kanske fördomar när det kommer till en cyklist som är utrustad som jag. Men man får inte dra alla över en kam. Det är sällan man pratar så om bilister. Sen är det ju upp till alla att visa hänsyn."

Södermalms cykelfixare: "Jag vill vara en förebild på gatan"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.