Dom. En kvinna i medelåldern döms för grovt vållande till annans död efter en traifkolycka i Danderyd, meddelar Attunda tingsrätt. Foto: Mikael Andersson

Bilförare döms för grovt vållande till annans död

Attunda tingsrätt dömer en Danderydsbo för grovt vållande till annans död efter en trafikolycka som skedde 2017 vid ett övergångsställe.

  • Publicerad 15:30, 16 sep 2020

För snart tre år sedan avled en manlig fotgängare i 70-årsåldern efter en trafikolycka i Djursholm. I veckan dömde Attunda tingsrätt föraren, en kvinna i medelåldern, för grovt vållande till annans död.

Påföljden blir villkorlig dom, med anledning av att kvinnan tidigare är ostraffad, och böter på 50 000 kronor till mannens anhöriga.

Olyckan inträffade på eftermiddagen den 3 december 2017 på ett övergångsställe i Danderyd. Polis och räddningstjänst kallades till platsen efter larmet om olyckan. Mannen avled senare under kvällen, rapporterade då DanderydDirekt.

Kvinnan har motsatt sig att hon varit oaktsam i trafiken och förnekat brott. Enligt henne översteg fordonet inte hastighetsgränsen och hon hävdade att mannen befann sig cirka tio meter från övergångsstället.

Attunda tingsrätt går dock på åklagarens linje och anser att olyckan hade kunnat undvikas av kvinnan. De menar att oaktsamhet bevisats med bland annat stöd av vittnesmål från platsen.

”Siktförhållandena på platsen har även med beaktande av att det var mörkt vid tillfället varit goda”, skriver rätten även i sitt domslut.

Senast den 5 oktober kan domen överklagas.