Stopp för bilarna. Det blir bilfritt dygn i stan i september igen. Foto: Per Cornell/Mostphotos

Bilfri dag i city växer – bilar förbjuds på ännu fler gator

Bilarna portas på fler gator när staden firar bilfri dag för tredje året i rad. Trafikborgarrådet hoppas att området ska utökas ytterligare kommande år.

  • Publicerad 11:43, 30 maj 2017

Den 17 september är det på nytt dags för den bilfria dagen som hålls i samband med Europeiska trafikantveckan I år kommer dessutom området där bilarna inte får köra att bli större, något som trafiknämnden nyligen bestämde.

Förutom Gamla Stan och delar av city som stängts av tidigare ska även Biblioteksstan, området mellan Hamngatan, Kungsgatan, Sveavägen och Birger Jarlsgatan, bli bilfritt. Det bestämde trafiknämnden nyligen efter påtryckningar från fastighetsägare och verksamheter i området som vill ta chansen att hålla olika aktiviteter under dagen.

Floppen i City: Bilarna fortsätter köra på bilfria Klarabergsgatan

– Jag är glad att vi kan utöka, det blir ett bättre sammanhållet område där det kommer bli tydligare att uppleva det som det är tänkt. Det finns ett antal gågator i det området så det blir en bra utveckling och det är roligt att fastighetsägare och verksamheter har visat intresse. De diskuterar nu med trafikkontoret kring vad de kan göra så att det blir mer gatuliv under dagen, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Förutom fastighetsägare och verksamheter har även privatpersoner möjlighet att göra något skoj på gatorna under dagen men man måste ansöka om tillstånd från trafikkontoret.

Bilfria dagen blir även en "grand finale" på gågatusäsongen enligt Helldén.

Ställ bilen – nu öppnar sommarens gågator

Under dagen kommer staden själva att anordna aktiviteter vid Strömgatan.
I till exempel Paris stängdes nästan hela stan av när de firade bilfritt förra året. Och Daniel Helldén ser också gärna att det bilfria området utökas ytterligare kommande år i Stockholm. Gatorna ner mot Centralstationen och upp mot Tegnérgatan samt att expandera till Södermalm skulle vara ”intressant för att få helheten” enligt honom.

Bilfritt dygn i Stockholm gör comeback – med fler vakter

– Jag tror man kan ha ett avsevärt större område. Vi gör det här nu så får vi se om vi kommer gå vidare nästa år. Jag brukar återkomma till när Obama var på besök och nästan hela stan var avstängd. Det var lugnt och skönt, bra luft och stockholmarna älskade det.

Räknar du med kritik när ni nu utökar det bilfria området?

– Självklart finns det dem som blir sura för att de inte kan göra rakt igenom staden. Men det handlar om en dag under hela året där vi förändrar gatumiljön i city. Jag tror att alla stockholmare kan uppleva något positivt med det.

Här är området där biltrafiken stoppas. Foto: Stockholms stad

Så funkar bilfri dag

Söndag den 17 september klockan 09.00–18.00 stängs området inom den rosa markeringen av för motorfordonstrafik.

Så här påverkas verksamheter och fastighetsägare i området:

Samtliga verksamheter hänvisas till att förflytta sig på annat sätt än med bil eller annan motorfordonstrafik.

Leveranstrafik med bil som behöver leverera gods/varor söndagen den 17 september får genomföra leveranserna innan kl. 09.00 och efter kl. 18.00.

Leveranser med båt, buss och lastcyklar påverkas inte.

Taxi får inte köra inom det bilfria området.

Endast de som har sökt och fått beviljad färddispens kommer att få passera.

Både Munkbroleden och Vasabron kommer att hållas öppen för trafik som vanligt.

Lokal kollektivtrafik, det vill säga spårvagnar och bussar med tidtabell (linjetrafik) och färdtjänst kommer att få köra som vanligt på gatorna inom det bilfria området.

Visa merVisa mindre