Bilfritt torg försenat - men handlarna lika oroliga

I år kan bli sista året med torghandel på Skärholmstorget. Iallafall om handlarna drabbas så hårt av stadens planer på bilfritt torg som de befarar.

  • Publicerad 16:50, 23 feb 2020

Då slutar jag, så kan de få behålla sitt torg

En polisbil svänger rullar in på Skärholmstorget och stannar framför blomhandlarens Ramazan Agirs lådor med tulpaner.

Några meter därifrån hoppar en kvinna in i sin bil, med kassarna fulla av nyköpta, billiga varor från Ayhan Kursuns grönsakshandel.

Skillnaden mellan de två bilarna, förutom färgen, är att den ena får köra på torget, medan den andra inte får det. Så långt är alla överens, handlare, staden, och inte minst lagen. Utryckningsfordon är okej, men inga andra.

Där det skär sig är när det kommer till frågan om torghandlare som Ramazan och Ayhan. Bilar som framtar varor, bilar som fungerar som butiker, med kassaapparat och administration.

Tältprojekt. Skärholmstorgets torghandel är ett populärt inslag i stadsbilden, och många åker långt för att handla sina grönsaker där. Foto: Julian Evans

Bilar som blir tunga av vattenmeloner och blomjord, så tunga att de skadar torget. Men Ayhan Kursun menar att trafiken är ett nödvändigt ont om han ska kunna fortsätta sälja billiga frukter och grönsaker:

– Om vi inte kan komma in på torget, vad ska vi då lasta grejerna? Får vi en kajplats där bakom kyrkan kan vi i värsta fall dra in dem därifrån, men det är ju flera ton av varor som ska dras för hand. Det är ganska långt att dra en sådan där, säger han och nickar mot en pall full av granatäpplen.

Kompromiss

För att torget ska bli bilfritt på riktigt, har stadsdelen bestämt att fysiska hinder är den bästa lösningen. Just nu ser det ut som om det kommer att bli en form av höj- och sänkbara pålar.

Hindren är försenade, och kommer inte vara på plats inför sommaren, som planerat. Men när de väl är på plats hoppas Ramazan att han och de andra handlarna, med temperaturkänsliga varor, ska kunna utgöra ett undantag:

– Jag förstår att man vill ha bort buskörningen, men vi måste kunna få köra hit på morgonen. Annars är det inte intressant för mig, och då slutar jag, så kan de få behålla sitt torg.

Nya Perspektiv

Finns det då ingen annan stans att ställa sig?

Ett S-märkt förslag kom nyligen, om att utreda möjligheten att flytta in torghandeln till centrumet. Men det tror inte Ramazan mycket för:

– Jag tror inte de menar allvar med det förslaget. Det skulle bli alldeles för mycket hyra, och det passar inte alls.

På andra sidan centrum finns ett till torg. Måsholmstorget. Där har Ramazan stått förut. Men det var för flera år sedan. Idag tror han att hans blommor skulle vissna i väntan på att någon kund kom:

– Det var bra förut när det fanns postkontor där och så... men det var 15 år sedan, det är helt dött där nu.

Vad är Skärholmstorgets torghandel för dig?

Pronab Swarub och Joya Dewan, Skärholmen

– Vi flyttade hit förra månaden. Det är en väldigt lokal marknad, det är klart det är stökigt på morgonen. Men det är trevligt. Jag gillar trädgårdsarbete, och det finns många blommor som inte finns i mitt hemland Bangladesh, säger Joya.

Amani Algayyar, Hagsätra

– Det är en bra marknad, jag kommer hit nån gång i veckan och skulle inte vilja vara utan den. Tar man bort den måste man ha någon annan plan, en stor tom plats blir bara
tråkigt.

Ann-Marie Peters, Alby

– Jag tycker det är charmen här, att torghandeln finns. Framför allt blommorna intresserar mig, jag gillar att gå runt och titta. Visst, det är lite stökigt, men charmigt. Vad ska man ha ett torg till om det bara är öppet?

Bengt Fransson, 85, Skärholmen

– Jag tycker inte att det är stökigt. Flytta in tror jag inte alls är en lösning, restauranger där slår ju igen eftersom det inte finns underlag för det. Lite liv och rörelse hör till ett sådant här torg.