Bilbyte. Bedragaren lurade till sig en Volvo V70 från företaget Bilvalet i Enköping. Detta är en arkivbild. Foto: Volvo cars

Bilhandlare blåsta av betalningsbedragare

Två män och en kvinna åtalas för att ha lurat till sig bilar från olika försäljare. En av de drabbade är Bilvalet i Enköping.

  • Publicerad 13:41, 20 feb 2020

Man har i samtliga fall lyckats lura till sig bilar av försäljare genom att visa upp falska bekräftelser.

En 37-årig man, en 36-årig kvinna och en 29-årig man åtalas för inte mindre än sju olika bedrägerier. Man har i samtliga fall lyckats lura till sig bilar av försäljare genom att visa upp falska bekräftelser på att man fört över pengar som betalning för bilarna.

En av de drabbade försäljarna är Bilvalet i Enköping. Den 27 april 2018 visade den 37-årige mannen upp en osann bekräftelse på genomförd betalningsöverföring för bilförsäljaren i Enköping.

Han lurade på det sättet Bilvalet i Enköping AB att skriva över och lämna ut
en Volvo V70, värd cirka 68 000 kronor, till honom trots att han aldrig hade för avsikt att
betala för fordonet.

Den 37-årige mannen och den 29-årige mannen genomförde ett kanske ännu mer fräckt lurendrejeri i juli 2018. Den 10 juli det året lyckades de två kumpanerna lura till sig en bil av märket Kia från en privatperson genom att visa upp en osann bekräftelse på en genomförd betalningsöverföring. Dagen efter, den 11 juli, sålde de två bedragarna samma Kia till ett bilföretag i Eksjö.

Den 37-årige bedragaren lyckades på samma sätt lura till sig hela sex fordon av en försäljare i Arlandastad i Sigtuna kommun. Det hände den 30 juni 2019.

I samma åtal förekommer också en 36-årig kvinna. Kvinnan ska enligt åtalet ha genomfört två liknande bedrägerier, ett i Täby tillsammans med 37-åringen och ett på egen hand i Stockholm.

Vidare har den 37-årige mannen genomfört ytterligare ett bedrägeri på egen hand i Vallentuna och ytterligare ett i Borås tillsammans med den 29-årige mannen.

Bedrägeri innebär att en gärningsperson lurar någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Det medför att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir lurad. För bedrägeri är straffet fängelse i högst två år.

Antalet bedrägerier ökar, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Utvecklingen av bedrägeribrotten beror bland annat på en ökad internetanvändning i samhället, som bidrar till att nya metoder och möjligheter att begå bedrägeribrott utvecklas.

Tekniska problem – Vårdguidens provsvarstjänst ligger nere

Nyheter Tekniska problem gör att invånare i Region Uppsala för närvarande inte kan ta del av sina provsvar via e-tjänsten Journalen på 1177 Vårdguiden. Felet som är nationellt har pågått sedan i tisdags. –...torsdag 6/8 14:55

Satir i bygdegården

Nyheter Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.onsdag 5/8 9:01