BÄTTRE. Den som anser sig vara bättre än andra trafikanter bryr sig inte lika mycket om trafikreglerna, enligt undersökningen. Foto: Andreas Jennische

Bilister blir bättre människor när de cyklar – men sämre trafikanter

Cyklister beter sig illa i trafiken eftersom de känner sig som ”bättre människor” än bilister. Och när bilister cyklar känner de likadant, visar ny undersökning.

  • Publicerad 09:19, 27 okt 2015

Fyra av tio bilister ogillar cyklister i trafiken, enligt undersökningen Bilpanelen som görs på uppdrag av företaget Bythjul.com.

Framför allt stör sig bilister på att cyklister beter sig som om de alltid har företräde och inte tar hänsyn till övrig trafik.

Bilisterna har också fått svara på frågor som cyklister. Då låter det annorlunda. Hela sex av tio svarar att de känner sig som bättre människor när de sitter bakom ett styre jämfört med när de kör bil.

Resultatet i undersökningen tolkar Torkel Hallander, vd på Bythjul.com som att konflikten mellan cyklister och bilister till störst del beror på cyklisternas bild av sig själva som förmer.

– Absolut. I synnerhet i storstäder. Cyklister tycker att ”här kommer jag på cykel och du sitter i en stor stadsjeep som smutsar ner och därför ska jag komma först”, säger Torkel Hallander.

Enligt honom bör både cyklister och bilister tänka mer på ”den andre”.

– När man cyklar ska man komma ihåg att där sitter en bilist som upplever detta som en svår situation, säger Torkel Hallander.

Detta irriterar sig bilförare mest på när det gäller cyklister i trafiken

1. Att de alltid tror att de har företräde 61 procent

2. Att de inte tar hänsyn till övrig trafik 40 procent

3. De svänger utan att förvarna 26 procent

Undersökningsperioden var mellan 23 – 29 september 2015 och har besvarats av 1 017 bilister. Cirka 900 av deltagarna har uppgett att de också är cyklister.