Ny. Häromveckan blev rondellen vid Herrestavägen/Kalvshällavägen klar. Men flera bilförare har undrat om den är en-eller tvåfilig. Foto: Louise Bornhall

Bilister kritiska mot Barkarbys nya rondell

Förra veckan blev nya rondellen vid Barkarby handelsplats klar. Men tillskottet, som ska få trafiken att flyta bättre, har väckt både kritik och frågor bland bilister. Nu svarar kommunen.

  • Publicerad 11:25, 28 nov 2018

Trafiken vid Barkarby handelsplatsen har länge varit en het potatis, och många bilister är trötta på att fastna i köer och vid olika utfarter där.

När StockholmDirekt publicerade en film från den nya rondellen som ligger på Herrestavägen/Kalvshällavägen, vars syfte är att lösa upp en av de värsta flaskhalsarna i området, lät frågorna inte vänta på sig i lokala Facebook-grupper.

Flera bilister som passerat rondellen den senaste veckan frågade sig om den består av en eller två filer, och var kritiska mot att skyltningen inte är tydligare.

Nu lovar Järfälla kommun bättring.

– Vi ville få klart rondellen så fort som möjligt inför Black Friday och julhandeln. Men pö om pö de närmaste veckorna kommer det att sättas upp skyltar och linjemålning. Det kommer att göra det tydligare för trafikanterna hur de ska köra, säger Hans Enelius, chef för park och gata.

Så ska värsta trafikkaoset vid Barkarby handelsplats lösas

Fler rondeller planeras

Till våren ska rondellen också asfalteras med ett till lager, något som inte går att göra nu på grund av vinterkylan.

Kritik har också riktats mot att rondellen är för liten, och snarare stoppar upp än underlättar trafikflödet i handelsområdet. Något Hans Enelius inte skriver under på.

– Rondellen är byggd tvåfilig, i och med att det inte finns linjer nu kanske den uppfattas som mindre än vad den är. Vi har gjort en studie kring hela Herrestavägen och sett att rondeller är en bra lösning, de förbättrar trafikflödet avsevärt. Så det blir en satsning på ytterligare rondeller och förbättringar för gång- och cykel, säger han.

Så ska kökaoset på Barkarby handelsplats lösas

BORNHALL: Barkarby handelsplats – värre än ett träningspass

Stockholm Direkt