47 procent tycker inte att de nya parkeringsavgifterna har gjort någon skillnad i att hitta en parkeringsplats. 43 procent tycker att det har blivit lättare. Foto: Easypark

Bilister: Lättare att hitta parkering efter nya p-avgifterna

Stadens nya parkeringsavgifter har gjort det lättare att hitta en ledig parkeringsplats i vissa områden, enligt en undersökning gjord av ett parkeringsbolag.

  • Publicerad 11:00, 27 maj 2017

I höstas införde staden en ny parkeringszon där man införde en parkeringsavgift i flera nya stadsdelar och områden, Ekhagen, Hammarbyhöjden, Stora Essingen, Traneberg, Årsta, Midsommarkransen och Enskede.

Nu har parkeringsbolaget Easypark gjort en undersökning kring hur avgifterna har fungerat. Resultatet?

Nu får du betala p–avgift på åtta gator

En majoritet har inte märkt någon skillnad och nästan 10 procent tycker att det har blivit svårare att hitta plats.

Men undersökningen visar också att fyra av tio tillfrågade tycker det blivit lättare i de aktuella områdena.

Man skulle ju lika gärna kunna säga att en majoritet inte har märkt någon skillnad eller tycker att det har blivit sämre?

– Det är generellt svårt att hitta en parkeringsplats i Stockholm, men enligt vår undersökning upplever bilisterna i de nya områdena att det har blivit lättare. De nya avgiftszonerna infördes i höstas och vi vet att staden jobbar mycket i områdena, säger Anders Bäck, vd på Easypark som ändå "inte är jätteförvånad" över resultaten.

I undersökningen, som är gjord bland företagets kunder, är också en majoritet av bilisterna emot avgifterna. Nästan 9 av 10 bilister tycker också att det är svårt eller mycket svårt att hitta en p-plats i Stockholm.

Chockhög p-avgift i Minneberg – kan få betala 3 000 kr/månad

För att underlätta håller Easypark bland annat på att ta fram en tjänst som ska visa bilisterna snabbaste vägen till en parkeringsplats som ska släppas i höst.

– Tittar man på undersökningar i större städer är det upp till 30 procent av köbildningarna som är söktrafik, där bilister letar parkeringsplats. Många gånger handlar det om informationshinder, det vill vi försöka råda bot på, säger Anders Bäck.

Så tycker Stockholmarna

Hur har parkeringssituationen förändrats efter att avgiften infört?

42, 9 % - Det är lättare att hitta parkeringsplats

9,8 % - Det är svårare att hitta parkeringspltas

47,3 - Det är ingen skillnad

Hur har trafiksituationen förändrats efter avgiften?

9,2 % - Det är mer trafik nu

11,3 % - Det är mindre trafik nu

79,5 % - Det är ingen skillnad

Vad tycker du om de nya parkeringsavgifterna?

27,1 % - Det är bra

53,8 - Det är dåligt

19,1 % - Vet ej
 

Vad är din generella uppfattning om hur det är att hitta en ledig parkeringsplats i Stockholm?

11,3 % - Det är lätt

59, 7 % - Det är ganska svårt

29 % - Det är mycket svårt

Undersökningen är gjord bland de som använt EasyPark i parkeringszon 4. Totalt har ca 1400 respondenter som bor, arbetar eller har ärenden i den nya parkeringszonen svarat på frågor om hur trafiksituationen förändrats sedan parkeringsavgiften infördes.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00

MP sågar byggstoppet i landstingsparken

Nyheter "Hade gärna sett förslag på hyresrätter" Moderaternas besked om att slopa byggplanerna på bostäder i delar av landstingsparken på Kungsholmen får kritik från Miljöpartiet. Gruppledaren Tomas Eriksson oroas även över landstingets ekonomi...tisdag 19/6 16:36