Vroom. En bil susar förbi där den inte får. Josefine Lindén är trött på att körförbudet ignoreras. Edith Scherman, Emma Blomberg Garcia-Bermejo, samt Stella och Sofia Lindén går i skolan intill. Och hunden heter Maja. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Bilister struntar i förbudet vid skolan på Södermalm

Fräcka bilister smiter rakt över barnens skolväg. Trots att det är strängt förbjudet. Så har man gjort i två decennier. "Det är märkligt att man bara kör. Alla kan väl inte vara ignoranta idioter?", säger en bekymrad mamma. Och trafikkontoret tänker göra – ingenting.

  • Publicerad 16:32, 23 jan 2020

– Jag har funderat på en gerillaaktion, sätta upp spärrband eller något, så att folk ska fatta att de inte får göra så här, säger Josefine Lindén, författare och frustrerad förälder.

Redan 2002 uppmärksammade Aftonbladet den problematiska sträckan. Sedan dess har absolut ingenting hänt. Privatbilister bränner fortfarande rakt över snutten vid Greta Garbos torg, en kort bit av Södermannagatan som leder över till Katarina bangata.

Det är en promenadväg till och från Katarina södra skola på andra sidan torget. Men fast att informationen sitter där den ska – och meddelar att endast bussar och taxi får rulla genom den 35 meter långa förbudszonen – gasar bilister och stora varutransporter obekymrat förbi den rödgula förbudsskylten. Det är en ständigt strid ström.

– Det är så många som gör det att jag undrat om det kanske är tillåtet ändå. Men nej, skylten sitter där. Det är så märkligt att man bara kör. Alla kan väl inte vara ignoranta idioter, säger Josefine Lindén, som bott i kvarteren i fem år.

Polisen kan tjäna en slant

Hon berättar att det blev än mer uppenbart när busslinjen som passerade drogs in. Och tycker att polisen borde stå där oftare med bötesblocket så bilisterna fattar att det är förbjudet: "Då kan de dra in extra pengar också."

– Det här är inte okej. Jag förstår att folk är stressade men det är så otroligt många barn som går här själva. Det är den naturliga vägen till skolan. Om morgnarna är det fullt med barn och bilar här.

Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Josefine Lindéns dotter Stella är en av dem som går här varje dag till plugget.

– Ibland kör de ganska fort. Man är ändå lite rädd att det ska komma en bil och köra där, säger hon.

Hos den lokala Söderpolisen är man medveten om att bilister blåser på mot förbudet vid Greta Garbos torg. När någon medborgare hör av sig och klagar svänger man förbi området oftare. Men nu är det några månader sedan sist.

Och på trafikkontoret säger man att den gamla busskudden, ett farthinder sedan kollektivtrafiken passerade, drar ned hastigheten. Några ytterligare åtgärder planeras inte. "Överträdelser är en polisiär fråga", hälsar trafikkontoret.

Polis slår tillbaka mot rykten om förgiftad hund på Södermalm