Bilister kör förbi nya spårviddshindren via cykelbanan. Foto: Jonas Vikman/Läsarbild

Bilisternas nya fulknep vid Slussens bilfällor – fara för cyklister och gående

Farligt och nonchalant. Både taxichaufförer privatbilister trotsar nya spårviddshindren vid Slussen – genom att köra runt dem via cykelbanan. ”Jag vet inte vad jag ska använda för kraftuttryck som kan gå i tryck” säger Eva Rosman på projekt Slussen.

  • Publicerad 22:45, 22 aug 2016

Vad har vi för bilkultur egentligen? Vi har pratat mycket om cykelkultur men här gör bilister ett aktivt val att ignorera hinder

Tanken med de nya spårviddshindren som kom upp vid Slussplan i förra veckan var att några flaggvakter inte längre ska behövas för att hindra bilister från att köra den vägen till och från Skeppsbron.

Till en början såg bilfällan ut att fungera nästan för bra då åtta bussar på kort tid fick punktering när de passerade fållan.

Kör farlig smitväg

Men nu – några dygn senare – är synen en annan.

På Facebook har det lagts ut flera bilder och berättelser som vittnar om att såväl taxichaufförer som privatbilister trotsar hindren genom att helt enkelt köra förbi dem, via cykel- och gångbanan alldeles intill.

Södermalmsnytt har fått en läsarbild som visar hur en bilist smiter förbi på natten men knepet används även dagtid.

LÄS ÄVEN Kör över Skeppsbron på egen risk – här är stadens nya bilfällor

Beteendet får Eva Rosman, kommunikatör på projekt Slussen, att rasa.

– De här bilarna som gör det – och jag har sett taxibilar som också gör det – utsätter de mest oskyddade trafikanterna för en oerhörd fara när de bara struntar i trafikreglerna på det här sättet. Det är helt horribelt. Jag vet inte vad jag ska använda för kraftuttryck som kan gå i tryck, säger hon.

Polisanmäler fulkörningarna

Slussenprojektet kommer att polisanmäla alla förseelser som upptäcks och ska inleda en dialog med polisen om hur situationen ska hanteras.

– Flaggvakterna står där till och med klockan 20 idag. Tanken är att de här nya hindren ska ersätta flaggvakterna, det blir så ofantligt dyrt att ha flaggvakter på plats i tre års tid. Men det blir ju ytterst problematiskt om folk väljer att köra på cykelbanan, säger Eva Rosman.

De mjuka trafikstolpar, så kallade pollare, som satts upp vid sidan av spårviddshindret har körts ner.

– Man skulle kunna sätta upp betongsuggor på cykelbanan med då blir det problem även för cyklister, säger hon.

Dålig bilkultur

Projekt Slussen har även övervägt någon form av kampanj för att få bilister att skärpa till sig och visa mer hänsyn. Frågan är bara hur en sådan skulle vara utformad. Ingenting är bestämt.

– Vad har vi för bilkultur egentligen? Vi har pratat mycket om cykelkultur men här gör bilister ett aktivt val att ignorera hinder, skyltar och vanliga normala trafikregler. Vi kan inte ha spårviddshinder, flaggvakter och femtioelvatusen skyltar om bilister ändå vägrar att köra som man ska. Nu får det faktiskt vara nog!

Så här SKA du köra

Vill du köra bil till Skeppsbron? Kör via Munkbroleden och runt via Norrbro.