Enligt polisen har bilrån i hemmet och på parkeringsplatser ökat i norra Stockholm det senaste halvåret. Bilden är en genrebild. Foto: Mikael Andersson

Bilrån i hemmet ökar i norra Stockholm

Allt fler utsätts för bilrån i hemmet eller ute på stan i norra Stockholm. Nu ska polisen i bland annat Vällingby och Järfälla jobba tillsammans mot rånvågen.

  • Publicerad 10:43, 23 nov 2018

Senast i förra veckan utsattes en barnfamilj i Jakobsberg för ett bilrån i sitt hem. Och sedan i våras har den här typen av bilrån ökat, tillsammans med bilrån som sker ute på stan, enligt polisen.

– Man går hem till folk när de är hemma i syfte att tillgripa bilnycklar, eller tilltvingar sig en bil ute på en parkering eller dylikt. Ofta med våld, och vapen som en kniv eller pistol, säger Jonas Lund, operativ samordnare på lokalpolisområde Järfälla.

Han fortsätter:

– Vi jobbar med att kartlägga vad de här bilarna används till, om de används som verktyg vid andra brott eller om de skeppas utomlands.

Det är särskilt lokalpolisområdena Järfälla, Vällingby, Sollentuna och Täby som är utsatta.

Två häktade

Polisen håller just nu på att kartlägga omfattningen av brotten för att få en bättre lägesbild, och har inlett en utökad samverkan mellan områdena för att utreda brotten.

Bland annat är två personer häktade för ett bilrån i Barkarby i början av november, något som polisen i Järfälla och Vällingby samarbetar med att utreda.

Enligt Jonas Lund rör det sig om omfattande utredningar vid den här typen av brott.

– Många gånger tror vi att det rör sig om organiserad brottslighet, därför blir det stora ärenden och utredningar. De utredningar vi har igång nu är omfattande med flera utredare som jobbar i ärendena.

Hur allvarligt är det här?

– Det är mycket allvarligt. Det är en oerhörd kränkning för de som utsätts, när någon tränger sig in i ditt hem, ofta nattetid. Det skapar en rädsla. I den aspekten är det ett väldigt grovt brott. Inbrott sker ofta dagtid när ingen är hemma, men nu är familjer med barn hemma när det här sker, säger Jonas Lund.