MINSKAR. Vägtrafiken i hela Stockholm minskar enligt ny statistik vilket trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tycker är ett glädjande trendbrott Foto: Mikael Andersson/Linda Gren

Biltrafiken minskar i hela Stockholm

Förra året minskade biltrafiken på både de statliga och kommunala vägarna i Stockholm visar ny statistik.

  • Publicerad 07:53, 6 feb 2020

Det är i det kommande bokslutet för 2019 i Trafiknämmden som de nya siffrorna presenteras. Enligt statistik av det så kallade vägtrafikarbetet från förra året minskade trafiken i Stockholm, både i innerstaden och ytterstaden samt de statliga vägarna, med totalt 1,3 procent. Vägtrafikarbete är enligt trafikkontoret ett mått som baseras på antal körda kilometer med alla typer av vägfordon.

Nya siffror: Biltrafiken minskar i hela innerstan

Räknas det statliga vägnätet bort är minskningen 2,2 procent enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet i Stockholm. Det är första gången sedan 2012 som vägtrafiken totalt sett minskar. Förra året minskade trafiken på de kommunala vägarna men ökade på de statliga.

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är det ett glädjande trendbrott och ett tecken på att "vi äntligen är på väg i rätt riktning".

– Det här är första året som biltrafiken minskar både på det kommunala vägnätet och det statliga vägnätet, både i innerstaden, i söderort och i västerort. Det är mycket glädjande. Stockholmarna är vinnarna när vi minskar vår klimatpåverkan samtidigt som vi nu också får en bättre luftkvalitet, säger Daniel Helldén (MP) i ett uttalande.

Så minskar vägtrafiken

Så här har det sett ut de senaste tre åren, 2017, 2018, 2019.

Stockholms kommun (bara stadsnätet)

1,3%, -0,7%, -2,2%

Stockholms kommun (inklusive statliga vägar)

1,1%, 0,1%, -1,3%

Statliga vägnätet inom Stockholms Stad

0,8%, 1,1%, -0,3%

Så här ser det ut inom staden, de senaste tre åren

Stockholms innerstad

0,8%, -4,0%, -2,9%

Söderort

2,5%, 2,8%, -2,0%

Västerort

0,3%, -1,7%, -1,8%

Källa: Miljöbarometern Stockholms stad, datakälla Trafikkontoret

Visa merVisa mindre