Smutstvätt. Marken vid gamla Enköpingstvätten måste saneras. Foto: Erik Hjärtberg

Biltrafiken påverkas av smutsig tvätt

I september görs undersökningar inför saneringen av Enköpingstvätten. Det gör att Salavägen delvis kommer att spärras av. – Det blir begränsad framkomlighet under några dagar, säger Ulf Hallberg, utredningsingenjör.

  • Publicerad 13:02, 14 aug 2019

Det kommer att borras för provtagning.

Området vid den gamla Enköpingstvätten är förstört av kemikalier och ska därför saneras. Under mitten av september beräknas man starta nya undersökningar som ska avgränsa hur stort område som måste saneras.

– Det kommer att borras för provtagning och en del annat i ganska stora områden, säger Ulf Hallberg, utredningsingenjör på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

I och med dessa provtagningar kommer biltrafiken på Salavägen att påverkas. Det kommer då att vara begränsad framkomlighet under några dagar.

– Men vägen kommer inte att stängas av helt. Det kommer vi också att informera om när vi är närmare i tid, säger Ulf Hallberg.

Mellan 1962 och 2007 användes Enköpingstvätten, vid viadukten i Romberga, flitigt av privatpersoner och företag som var i behov av kemtvätt.

Men verksamheten orsakade stora föroreningar.

Under perioden beräknas 50 till 150 ton PCE (perkloretylen) ha använts i de fyra kemtvättmaskinerna.

PCE har även trängt ner i underliggande jordlager där stora mängder PCE, mellan 2 och 10 ton, finns lagrat i den finkorniga jorden.
Innan Enköpingstvätten gick i konkurs 2007, gick den dåvarande ägaren upp i rök. Tvätten stod därför sedan mer eller mindre orörd i tio år, fram till dess att Enköpings kommun exproprierade tomten.

Helt orörd har lokalen inte stått. Efter en inventering av byggnaden har det konstaterats att det finns asbestfiber i byggnaden, som delvis uppkommit efter skadegörelse orsakade av inkräktare. Därför behöver byggnaden saneras, innan den rivs. Och först när byggnaden jämnats med marken, kan efterbehandlingsåtgärderna av marken ske.

Tomten inhägnades i våras. Därefter har en container ställts på platsen som innehåller utrustning som, i huvudsak, hjälper till att sänka grundvattennivån för att minska spridningen av föroreningarna. En sorts konstgjord andning. Under våren inleddes en åtgärdsplanering.

Detta är PCE

PCE, Tetrakloreten eller perkloretylen har i huvudsak används sedan 1940 för textiltvätt. PCE har även använts för industriell avfettning, men i mindre omfattning än trikloreten. I likhet med trikloreten krävs en förstärkt stabilisering vid avfettning av lättmetall. En mindre del har använts för extraktion av slakteriavfall och benrester.

Under några år i slutet av 1980-talet användes en blandning av PCE och pentanol för att rengöra kretskort efter lödning. Användningen av PCE är förbjuden i konsumentprodukter men får användas yrkesmässigt.

Visa merVisa mindre

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46