Bi-ologisk mångfald. De små pollentokarna kan få sitt alldeles egna Sheraton när parkområdet mellan Sköndalsvägen och Skönstaviks allé rustas upp. Foto: Gun Persson Ljusne/Mostphotos/Farsta stadsdelsförvaltning

Bin kan få hotell när park i Sköndal rustas upp

Ett litet parkområde i södra Sköndal blir nästa år föremål för upprustning. Nu har Sköndalsborna fått tycka till om vad de vill se i samband med omdaningen, och ett förslag sticker ut.

  • Publicerad 16:30, 25 nov 2019

Det öppna mötet hölls i parken på söndagsförmiddagen den 24 november. Enligt Nina Lindberg, landskapsarkitekt på stadsdelsförvaltningen, hade omkring 40–50 personer vägarna förbi.

– Det var mestadels de närmast boende som var där. Man kom med bra input till det fortsatta arbetet, säger hon.

Parkområdet i fråga ligger mellan Sköndalsvägen och Skönstaviks allé, och har länge funnits med på stadsdelens lista över "små platser" som kan göras mer användbara.

Grönskan ska bevaras, men kan kompletteras med bland annat lekredskap och bänkar. Dock finns det planer på att göra situationen drägligare för en ek genom att fälla en björk som just nu konkurrerar om ljuset.

Blir inget friluftsbad

Temat biologisk mångfald återkom bland mötesdeltagarna.

– Ett förslag som stack ut lite grann är ett bihotell. Man kan göra det på många sätt, som att ta en kraftig träbit och borra massa hål i. Det var ett roligt förslag, vi ska se vad vi kan göra med det, säger Nina Lindberg.

Är det inte risk för att parkens besökare får stå ut med massor av bin som surrar runtomkring en?

– Nej. Vi sätter dem inte bredvid bordet och bänken utan en bit upp i naturen, och de allra flest bin sticker inte människor!

Mindre lämpligt är det att göra om parkområdet till ett friluftsbad.

– Ett barn sa "kan vi inte ha en simbassäng här?". Det kommer det inte att bli, säger Nina Lindberg men tillägger att det finns flera plaskdammar runtom i stadsdelen.

Arbetet är ännu på planeringsstadiet och beräknas komma igång på allvar nästa år.