Nytt hem? Valands klassiska inredning kan köpas av Aspuddens nya kvarters bio. Det hoppas Aron Junker, aktiv i föreningen bakom bion. Foto: Maja Brand & Jannie Flodman

Bio kan köpa Valands klassiska inredning

Många sörjde när anrika konditoriet Valand stängde. Nu kan 50-tals inredningen bli en del av Aspuddens nya biograf.

  • Publicerad 13:48, 13 dec 2019

När det klassiska 50-talskaféet Valand i Vasastan stängde hösten 2018 togs hela interiören ner och stora delar av inredningen såldes vidare.

En av kaféets trogna stamkunder köpte det mesta med hopp om att kunna återskapa kaféet i en ny lokal. Men nu har kulturföreningen, som ska starta en kvartersbio och bistro i Aspudden, erbjudits att köpa rubbet.

Nu öppnar Stockholms första kattkafé

Det handlar om allt från väggfasta skåp, väggpaneler och neonskyltar till möbler, porslin och tavlor.

Aron Junker, en av initiativtagarna till Bio Aspen, fick nys om att inredningen var till salu via vänner på biografen Capitol.

– Vi visste inte ens att den fanns kvar så vår reaktion var "yes". Vi är så glada att den bevarats och vi tycker att det är världens bästa idé att den skulle kunna hamna hos oss, säger Aron Junker.

Prislappen: 200 000 kronor

Han menar att 50-talsinredningen skulle sitta som en smäck i Aspuddens bio. Planen är att öppna efter sommaren i en källarlokal på Hägerstensvägen som tidigare har rymt en av stadsdelens gammal kvartersbiografer.

– Gamla Bio Aspen öppnade i början av 50-talet så skulle vi kunna ta över den här inredningen blir vår foajé väldigt tidstypisk på ett sätt som vi aldrig hade kunnat drömma om, säger Aron Junker.

Om affären går i lås hänger på den Kickstarter-kampanj som just nu pågår. Utöver de 250 000 kronor som kulturföreningen hittills haft som mål att samla in till bion krävs ytterligare 200 000 kronor för att föreningen ska ha råd med inredningen.
Insamlingen pågår till den 26 december.

Nu samlas pengar in till Aspuddens nya bio

– Vi hoppas att alla som vill bevara den här inredningen kan ge ett bidrag. Det kanske är en annan grupp än de som främst vill gå på bio. Vi hoppas att de kan se det här som en kulturgärning, säger Aron Junker.