Bio Rio har renoverats och fått en ny restaurang som serverar japansk grillmat tillagad över öppen eld. Foto: Martin Brusewitz

Bio Rio öppnar ny japansk grillrestaurang

Förra året fick Bio Rio nya ägare. Företaget har nu investerat i sitt nyförvärv. På fredag öppnar biografen nyrenoverad och med en ny restaurang som serverar robatayakin – japansk mat grillad över öppen eld. "Det är lite av ett Robin Hood-scenario, säger Emma af Geijerstam."

  • Publicerad 11:34, 5 sep 2019

På fredag rullas röda mattan ut och den renoverade och ombyggda biografen med ny restaurang öppnar.

– Vi fortsätter i samma anda, vi vill visa film som berör och engagerar. Till skillnad från stans andra biografer har vi även restaurang och bar. Vi vill bli en mötesplats där människor träffar varandra, pratar om film och annat, säger Emma af Geijerstam, programproducent på Bio Rio.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nu-har-bio-rios-lounge-ett-namn-och-vinnaren-ar/reppiA!VVK0ahYCmetVeH9U5alaug/

I biografen öppnar nu en ny restaurang av samma människor som ligger bakom Indio Kitchen. Gian Luca Montero introducerade först Nikkei till Stockholmarna 2015 när han öppnade Indio. Nu går han vidare med ett robatayakin-koncept.

– Det är en japansk grilltradition där man grillar maten över öppen eld. Maten kommer tillagas inför restaurangbesökarnas ögon ute i lokalen. Vi har även cocktailbar med drinkar av prisade bartendern Josephine Sondlo, säger Emma af Geijerstam.

För några dagar sedan möttes morgonpendlarna på tunnelbanestationen Hornstull av Handmaids tale-utklädda flyerutdelare. Tjänarinnorna och Aunt Lydia var utskickade av Bio Rio. Det för att berätta om nästa veckas livesändning av ett samtal med författaren Margaret Atwood.

– Vi är Stockholms enda singelbio, alltså att vi bara har en enda salong som vi kan sälja biljetter till. Det gör att vi måste jobba tio gånger hårdare än alla andra med vårt program. Vi kommer bevisa att det går att driva bio med bara en salong, säger Emma af Geijerstam.

Men de har också ekonomiskt backning av sina nya ägare, produktionsbolaget Indio, som tog över bion i oktober förra året. De har betalat för renoveringarna.

– De gör kreddiga reklamfilmer och producerar filmer och serier. För sina egna pengar har de köpt Rio. Det är lite Robin Hood - ta från reklamvärlden och ge till kulturlivet, säger Emma af Geijerstam.

Schema premiärhelgen

Fredag 6 sep
Dj: filmkritikern Wanda Bendjelloul
18.00 Wild Rose
20.15 Once Upon a Time in Hollywood

Lördag 7 sep
11.00 Min Granne Totoro - fri entré* (fribiljetter har delats ut)
13.30 Toy Story 4
16.00 Amazing Grace
18.00 La Haine/Medan vi faller
20.00 Quadrophenia -40-årsjubileum med scooterevent, förfest och efterfest på Debaser.

Söndag 8 sep
10.30 Filmfrukost: Diego Maradona
13.30 Hasse & Tage - En kärlekshistoria
16.00 Push - efterföljt av livesänt samtal från Malmö med filmens regissör Fredrik Gertten.
19.30 Boyz n the hood (1991)

Visa merVisa mindre