Biogasfabrik byggs i Högdalen - matrester blir drivmedel och kompost

Högdalen håller på att bli stadens centrum för miljösmarta företag. Sist in, och i särklass störst, är den nya biogasfabriken som planeras.

  • Publicerad 11:40, 20 jun 2016

Stockholm stad behöver ta hand om stockholmarnas matrester på ett bättre sätt i framtiden, därför vill man bygga en biogasfabrik och planen är att placera den i kanten av Högdalens industriområde, bredvid Fortums värmekraftverk. Fabriken ska ta emot, sortera och förbehandla matrester från hushåll, restauranger och andra storkök. Avfallet görs sedan om till biogas som kan användas i fordon.

Den nya anläggningen byggs för att kunna ta emot cirka 70 procent av Stockholms matavfall, totalt 105 000 ton matrester per år, vilket är staden klimatmål år 2020. Avfallet kommer att köras till fabriken fem till sju dagar i veckan. Samtidigt byggs Fortums värmekraftverk ut med ytterligare en förbränningspanna för att kunna ta emot mer avfall.

Avfall från hela staden

Närmaste bostadsområden ligger i Bandhagen och Hökarängen, 450 meter från den nya biogasanläggningen, och enligt staden kommer den nya fabriken att innebära ”betydande miljöpåverkan”.     

– Vi måste skriva så eftersom det är så stor omfattning på det här, avfallet kommer från hela Stockholm. Men egentligen blir det inte mer påverkan än i dag eftersom alla sopor redan körs till Högdalen, säger Lars Lindblom, miljöchef på Stockholm Vatten.

– Det blir samma mängd avfall, skillnaden är att det som förbränns idag kommer att bli gas eller kompost i stället. Ett 20-tal lastbilar kommer att köras från anläggningen varje dag med kompost och rötrester som kan användas till odlingar.

Fler biogasfordon

Dålig lukt samlas inne i anläggningen, enligt Lars Lindblom, och renas innan den släpps ut. Alltihop ska alltså leda till att stadens matrester tas omhand på ett mer miljövänligt sätt och att fler fordon kan köras på biogas i stället för bensin eller diesel, bland annat stadens bussar.

Den senaste tiden har flera miljöprojekt startats i Högdalen och det hänger ihop med ett akut behov att anpassa hela industriområdet till moderna miljökrav. Ett kluster av miljöteknikföretag håller på att etablera sig, bland annat inom solenergi, gröna byggnader och andra energismarta lösningar.     

”Bra för klimatet”

I veckan invigdes utställningen Gröna lotsen och lokalen Forum Högdalen av miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

– Det ska vara en hjälp för folk att starta gröna företag, som är bra för klimat och miljö, kooperativ och/eller arbetsintegrerande sociala företag. Vi visar exempel på hur man odlar inomhus med hjälp av särskilda lampor, anlägger gröna tak och väggar och startar en stadsodling, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets hus, som sköter Forum Högdalen åt staden.  

På tisdag 21 juni är det ett öppet möte om den nya fabriken och utbyggnaden av Fortums värmekraftverk på Stallarholmsvägen 27. I slutet av 2018 hoppas staden kunna dra igång den nya biogasanläggningen.

Samrådsmöte om nya fabriken

Samrådsmöte om biogasfabriken och nya förbränningspannan äger rum på Stallarholmsvägen 27, tisdag 21 juni klockan 18. Synpunkter skickas till Stockholm Vatten AB, 106 36 Stockholm, eller registraturet@stockholmvatten.se fram till 19 augusti. Mer info www.stockholmvatten.se.

Utställningen Gröna lotsen i Forum Högdalen finns på Stallarholmsvägen 49, öppen mån–fre 10–15.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar går ihop för att städa Vinterviken

Nyheter Öppet för alla att vara med på söndag Alla som vill och kan har nu möjligheten att hjälpa till med att städa stranden i Vinterviken.måndag 22/10 19:46

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50