Birgitta Jonsson, 84, trendade stort på Twitter som 80-åring, har gjort TED-talk om äldres rätt till internet på äldreboenden. Nu kommer hon till Farsta och berättar om varför internet är bra för pensionärer. Foto: Maja Brand

Birgitta, 84, lär pensionärer att twittra

Birgitta Jonsson, 84, är pensionären som är känd från Twitter och som har gjort TED-talk om pensionärers rätt till internet. Nu kommer hon till Farsta bibliotek och berättar om nyttan och nöjet med internet.

  • Publicerad 11:30, 13 mar 2018

Birgitta Jonsson, 84, är en fena på datorer och har under flera år undervisat andra pensionärer i hur man navigerar på internet. Men intresset för sociala medier kom sommaren 2014, när Birgitta vaknade upp på Karolinska efter en stroke.

– Hela livet hade vänts upp och ner, allt kändes konstigt men tack och lov kunde jag prata. Jag fick syn på min dator, bad om lösenordet till nätverket och gick in på Facebook och skrev ett inlägg om det som hänt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kommentarerna rullade in.

– Alla började skriva "Lycka till" och "krya på dig". Det var så fantastiskt att jag inte kan prata om det utan att börja gråta, plötsligt var jag tillbaka i min egen värld, säger hon.

"Tycker det är störtgrymt"

Framåt hösten, när Birgitta tillfrisknat, fick hon reda på att de allra flesta äldreboenden i Sverige saknar internet. Även om det finns för personalen är det ingenting de boende får använda.

– De tänker att människor är för gamla för internet, att de är för sjuka för att använda det eller att de ändå ska dö snart. Men tänk att under den allra sista tiden av sitt liv inte kunna ha kontakt med vänner och familj. Det tycker jag är störtgrymt.

Birgitta tog upp problemet i pensionärsrådet och nu har Micasa fastigheter ordnat tillgång till internet på sina äldreboenden och gruppboenden i Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag fortsätter att lobba för det här på Twitter, det har skrivits om det i olika tidningar och jag har varit i morgonsoffan och dessutom gjort mitt eget Ted-talk. Vi har också en öppen facebookgrupp som heter "Internet på äldreboenden". FN slog fast att internet är en mänsklig rättighet och det kör jag hårt på, säger hon och fortsätter:

– Många äldre lever ensamma och då är Facebook toppen. Där kan man ha kontakt med familj och de vänner man har kvar i livet. När man har svårt att röra sig med kroppen, kan man röra sig på internet, som jag brukar säga.

Skriver god morgon varje dag

Idag har hon som vana att säga godnatt till sin familj, samt dela med sig till sina Facebook-vänner av fotografier hon har tagit under dagen.

– Jag har vänner som inte har någon som säger godnatt, då kan jag göra det, säger hon.

Vilket är ditt bästa tips för att komma igång med sociala medier?

– Facebook är inte roligt om man inte har vänner. Så jag tycker att man kan gå ihop ett gäng och starta ett konto samtidigt, då kan man ha kontakt med varandra där under dagarna.. Vill man ha hjälp att skapa ett konto kan man gå med i SeniorNet . Eller gå till Tuben, där kan man få facebookvänner  också. Och har man inga vänner så kan man bli vän med mig, men man ska alltid fråga först.

Den 19 mars kommer Birgitta till biblioteket i Farsta för att berätta om vad man kan ha för glädje av internet som pensionär och vad Twitter och Facebook haft för betydelse i hennes liv.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48