Globetrotter. Birgitta Nilsson har besökt alla världens länder. Foto: Anton Kyhlbäck

Birgitta har varit i alla världens länder

Birgitta Nilsson har besökt alla världens länder. Med nöd och näppe hann hon med det sista landet innan den världsomspännande coronaisoleringen. Hon berättar att det har varit viktigt att ge resorna mer än ett syfte.

  • Publicerad 15:55, 7 maj 2020

I början på mars blev Norrortsbon Birgitta Nilsson en av få svenskar som har lyckats med att besöka alla 193 FN-länder.

Med nöd och näppe, innan isoleringen till följd av coronakrisen.

– Jag hade tur, kan man säga. Men är väldigt glad att jag lyckades.

Det första landet blev Spanien, Las Palmas, 1965. Och den 4 mars, 2020, blev det sista Niger, efter en mellanresa i Sydsudan och Sudan under februari.

Totalt har hon besökt 195 länder, inklusive Taiwan och Vatikanstaten.

– Det har alltid funnits i blodet att få möta människor. Jag vill se hur världen ser ut på riktigt och inte på tv, säger hon.

En av få i Sverige

Och hennes bedrift är inte vanlig.

Enligt reseföreningen Club100, där medlemmar måste ha besökt minst 100 länder, är det bara ett knappt tiotal personer i Sverige som har varit i alla länder.

Intresset för resor började redan som ung, berättar hon.

– Jag har rest hela mitt liv och mina föräldrar gillade att resa. Det började på 60-talet, och då var det mest Kanarieöarna som var tillgängligt, säger hon och tillägger:

– I 20-års åldern arbetade jag som reseledare, och intresset har levt vidare sedan dess.

KAMEL. Birgitta ledd av en guide på en kamel i Sudan tidigare i februari. Foto: Privat

KLÄDER. Birgitta i en pygméby i Centralafrikanska Republiken där hon ger bort kläder på uppdrag av Twice for kids. Foto: Privat

NYÅR. Birgitta i Afghanistan, Mazar-e sharif, under nyårsfirande Nawroz förra året. Foto: Privat

SADDAM. Birgitta gillar att samla på byggnadsdelar och bygger in dem på olika sätt i sitt hus. Här är en del av Saddam Husseins badrum. Foto: Anton Kyhlbäck

"Det har hjälpt mig att träffa folk"

Birgitta Nilsson visar bilder och berättar om olika minnen från sina resor.

En liten bit sten från Saddam Husseins badrum har blivit dekoration i vardagsrummet. På en vägg hänger ett stort färgglatt tyg med yviga fransar, en kamelsadel. Hennes hem är fyllt med små och stora saker, från världens olika hörn.

Hon berättar om de olika biståndsprojekt hon har varit en del av, som har gett ytterligare ett syfte med hennes resor. Ett exempel är för tre år sedan när hon kunde skicka en container fylld med inredning från skolorna i Sollentuna till en nybyggd skola i Liberia.

Genom ett samarbete med secondhand-butiken Twice for Kids i Väsby har hon kunnat ge bort kläder till behövande och utsatta i andra länder.

– Det har också hjälpt mig att träffa folk. Jag är inte så mycket för sol och bad, eller att gå på museum. Jag vill träffa människor och uppleva sådant jag inte kan göra annars.

Hur har du haft råd?

– Jag har inga dyra vanor. Det har handlat om prioriteringar och att spara. Sedan reser jag aldrig under högsäsongen, som på sommaren och under julen.

Vad har du för mål nu?

– Nu vill jag besöka isolerade öar, som Falklandsöarna eller Sydgeorgien i Stilla havet. Jag skulle ha rest till Svalbard nu i maj, men det blir nog inget mer resande i år. Annars är Sverige väldigt fint på sommaren, så det ser jag fram emot.

Birgitta Nilsson

Arbete: Pensionär.

Vita fläckar: Inga. Sista landet blev Niger (2020).

Kuriosa: Uppskattar djur på resor och rider gärna kamel när tillfälle ges. Varit på ön San Andres, Colombia, 34 gånger. Kan prata franska, spanska, engelska och lite arabiska.

Övrigt: Besökte "Gates of Hell", ett brinnande hål i Karakumöknen under fjolåret. Har aldrig varit rädd under en resa, och vill besöka Saharaöknen i framtiden.

Favoritland: Marocko där hon har bott under en period.

Visa merVisa mindre

NÅLAR. Birgitta berättar att hon har nålar på platser hon inte varit på - än nålar på de platser som hon har varit på. Tvärtom än för de flesta! Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trädgårdsorkestern rycker ut där musiken behövs som mest

Nyheter Trion ska hålla minikonserter i trädgårdar En musikertrio ska inta trädgårdarna i Sollentuna för att sjunga och spela allt från klassiska visor till moderna popsånger som ett avbrott i isoleringen.fredag 5/6 15:01

Planerna för Södra Häggvik tar form

Nyheter ✓Skola för 900 elever planeras ✓Tusentals nya bostäder Sollentuna kommun går vidare med ett avtal för Stinsen. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande menar att det är en pusselbit som faller på plats för stadsutvecklingen i Häggvik.fredag 5/6 15:00

Socialnämnden kan gå 40 miljoner back

Nyheter Ny prognos för budgeten 2020 Socialnämnden beräknas få ett underskott på 43 miljoner kronor, visar en ny rapport. Nu får kommunledningskontoret gå in för att tillsammans med nämnden arbeta fram en ny budget.fredag 5/6 8:00
Stockholm Direkt